Càrregues policials durant l'1O
(ACN)
Human Rights Watch (HRW) lamenta la “manca de resposta” de l’estat espanyol a la seva crida de fa un any per fer una investigació “àmplia i sistemàtica” sobre l’operació policial per frenar el referèndum de l’1 d’octubre i l’ús “excessiu i desproporcionat” de la força. En una entrevista a l’ACN, l’investigador de HRW a Europa i autor de l’informe de l’ONG sobre la violència policial de l’1-O, Kartik Raj, assenyala el govern de Madrid com a responsable últim de garantir que aquesta investigació es dugui a terme, ja que és l’encarregat que “tothom al territori espanyol gaudeixi dels drets humans amb la màxima plenitud”. Per ara, però, es dol, no ha detectat cap “esforç” per obrir una investigació exhaustiva.
Raj lamenta que el govern de Mariano Rajoy no oferís cap resposta a l’informe de HRW, publicat el 12 d’octubre passat, ni tampoc atengués els seus intents de contactar amb algun representant de l’executiu. Tot i el canvi de govern, a Raj tampoc no li consta cap contacte entre HRW i l’executiu de Pedro Sánchez. La investigació en profunditat que reclama HRW no s’ha produït, i Raj destaca que només s’han pogut fer “denúncies individuals” de persones que van patir la violència policial i que han seguit els procediments establerts en àmbit català i espanyol. Raj posa com a exemple la investigació del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que ja ha citat a declarar 10 policies nacionals per les càrregues a diferents escoles de Barcelona.

A part dels intents individuals de depurar responsabilitats per l’operació contra l’1-O, HRW també destaca la pressió exercida per part d’organitzacions internacionals. “Recordo que el comissionat pels drets humans del Consell d’Europa va escriure al Govern espanyol i va rebre la resposta del ministre de l’Interior. L’alt comissionat pels drets humans de les Nacions Unides (ONU) també va expressar la seva opinió, i era força dura”, assegura Raj.

“Els organismes internacionals i les ONG que estàvem allà vam assumir un rol actiu per reclamar respostes del llavors Govern espanyol”, assegura l’expert. Amb tot, “ha passat un temps significant” i cada vegada resulta “més complicat” fer seguiment, especialment a mesura que el cas català es complica i també arran del canvi d’executiu a Madrid. Però més enllà dels missatges en aquell moment, no hi ha hagut cap conseqüència concreta, a escala internacional, a les accions de la policia espanyola.