El recull audiovisual de l’1 d’octubre situa sobre el mapa de Barcelona tots els punts de votació, i es divideixen en tres categories: els centres on es va poder votar amb certa normalitat, on hi va haver intervenció de la policia sense càrregues i els punts en què la policia va carregar contra les persones. En tots, hi ha una fitxa explicativa del que va passar (informació facilitada per Cat Memòria), però només en aquells centres on hi va haver presència policial (punxons taronges i marrons) s’hi han inclòs imatges.

Càrregues policials en 27 dels 200 punts de votació

Només a la ciutat de Barcelona, hi va haver 39 actuacions policials, de les quals 27 van acabar en càrregues. Per districtes, on van haver-hi més va ser a Nou Barris, amb set. En segon lloc va ser a Sàrria – Sant Gervasi, amb cinc. I després n’hi va haver als districtes de Ciutat Vella, Horta-Guinardó i Sant Andreu, amb tres càrregues cada un. L’Eixample i Sant Martí en van patir dues cada un. I per acabar, els districtes on no hi va haver cap càrrega policial van ser els de Sants-Montjuïc i Gràcia.

Cat Memòria, un projecte contra l’oblit

Un any després, encara hi havia imatges gravades l’1 d’octubre del 2017 que no s’havien fet públiques. En molts casos ha estat per por de rebre represàlies. Des de Cat Memòria treballen per animar la gent que difongui tot aquest material inèdit. Consideren que és una tasca imprescindible per no oblidar el que va passar.

De moment, Cat Memòria té documentats amb vídeos i fotos més de 620 centres de votació dels 4.232 que hi va haver. Les quatre persones que s’hi dediquen ho fan de manera voluntària. Per això, expliquen, no tenen temps d’atendre totes les persones que els fan arribar material per publicar en el mapa. La feina es va acumulant, però ells continuen i fins i tot ja s’han posat nous reptes, com ara millorar aspectes tècnics del web.

1 octubre

Els fets de l’1 d’octubre no preocupen només a Catalunya. Prova d’això, diuen, és l’interès que desperta el seu web, Catmemoria.cat, a ciutats de Bèlgica, Alemanya o Escòcia. Des d’aquestes ciutats, tenen registrades visites de més de 20 minuts. I una altra ciutat des d’on se segueix amb molta atenció el web és Madrid.