La presó Model és l’espai que ha triat l’Ajuntament i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu” per commemorar el primer aniversari de l’1-O a Barcelona. A banda del consistori hi participen Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Els actes inclouen jornades de debat i diferents exposicions al voltant de quatre eixos: evocar el significat de l’1-O, rememorar aquesta i altres lluites ciutadanes que ha viscut Barcelona, denunciar la deriva autoritària de l’Estat espanyol, i recosir les diferents posicions i vivències d’aquella jornada.

El govern Colau denuncia de nou l’actuació policial

Durant la presentació dels actes, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha remarcat que l’1-O “és la mostra de desobediència civil més gran i més èpica que s’ha produït mai a Europa“. Per Asens, el que va passar el dia del referèndum no pot quedar impune. “L’1 d’octubre va ser un dels episodis de violència institucional massiva més gran que s’ha viscut mai a Barcelona i probablement a Europa”, ha sentenciat. La voluntat de l’Ajuntament, però, també és fomentar el diàleg entre diferents punts de vista i recosir les diferents vivències sobre aquella jornada.

Sense presència de la Generalitat pel 155

L’Ajuntament va començar a treballar en els actes de commemoració de l’1-O quan encara estava vigent l’aplicació del 155 a la Generalitat. Segons Jaume Asens, això explica que no figuri entre els organitzadors. “Ens vam sentir en la obligació d’ocupar el buit institucional”, ha explicat.

roda premsa ajuntament programació 1-O

Colau tancarà el cicle de debats

Els actes de commemoració de l’1-O inclouen una jornada de debat sobre el que va significar aquella data i les lluites que l’han precedit. Hi participen personalitats de renom com David Fernàndez, Txell Bonet, Jordi Évole o Marina Garcés.

L’últim d’aquests debats serà el diumenge 30 d’octubre i comptarà amb la participació de l’alcaldessa, Ada Colau; el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i el magistrat Javier Pérez Royo.

Imatges de l’1-O de Jordi Borràs

També s’han programat diverses exposicions, com una mostra fotogràfica de Jordi Borràs amb imatges de diferents punts de la ciutat durant aquell 1 d’octubre i un espai de realitat virtual per poder reviure tot el que va passar, amb un mapa de les càrregues policials que hi va haver i testimonis dels fets.