La presó Model és l’espai que ha triat l’Ajuntament i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu” per commemorar el primer aniversari de l’1-O a Barcelona. 

Des d’aquest dijous i fins al diumenge 30 de setembre s’han organitzat un seguit d’activitats al voltant de quatre eixos: evocar el significat de l’1-O, rememorar aquesta i altres lluites ciutadanes que ha viscut Barcelona, denunciar la deriva autoritària de l’Estat espanyol, i recosir les diferents posicions i vivències d’aquella jornada.

Entre les activitats més destacades hi ha dues exposicions. Per una banda, es podrà visitar una mostra fotogràfica del fotoperiodista Jordi Borràs que porta per títol “L’1 d’octubre, la força de la gent”. És un recull d’imatges de l’1 d’octubre que es podrà veure a l’antic espai dels locutoris de la presó Model.

“L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” és l’altra exposició que es podrà veure aquests dies a la sala d’espera de l’edifici. A través d’una experiència de realitat virtual es podran veure dades, vídeos i testimonis de l’1-O a Barcelona.

A part de les exposicions, s’han organitzat diverses jornades de debats, així com algunes actuacions musicals. S’hi debatrà sobre el que va significar aquella data i les lluites que l’han precedit, i hi participaran personalitats de renom com David Fernàndez, Txell Bonet, Jordi Évole o Marina Garcés.

L’últim d’aquests debats serà el diumenge 30 d’octubre i comptarà amb la participació de l’alcaldessa, Ada Colau; el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo.