Un brot de coronavirus ha obligat a confinar al voltant de 300 estudiants en dues residències universitàries de Barcelona: el Col·legi Major Penyafort Montserrat i la residència Aleu, situades al districte de les Corts. El brot afecta, a més, 150 universitaris que havien tornat al seu lloc de residència habitual i s’han hagut de confinar a casa. Fins ara s’han registrat més de 60 positius i, globalment, per tant, hi ha 450 persones afectades.

Tancats a l’habitació fins al 20 d’octubre

Des d’aquest diumenge, al Col·legi Major Penyafort Montserrat, una residència pública gestionada per la UB, hi ha 200 estudiants confinats a l’edifici, tancats a les seves habitacions i sense cap interacció amb la resta de residents. El centre té un total de 350 residents i el brot no afecta només els que hi són ara: els 150 estudiants que van marxar de retorn a casa abans de detectar el brot per aprofitar el cap de setmana llarg també estan confinats i pendents dels resultats de les PCR, cadascú a la seva residència d’origen.

Rapidesa dels contagis

La directora dels Col·legis Majors de la UB, Montse Lavado, ha explicat a betevé que el primer positiu per covid-19 es va detectar dimarts i, a partir d’aquí, es va produir una cadena de positius per coronavirus que va arribar als 60 xifrats fins ara. Lavado ha explicat que l’ambient familiar propi d’aquests Col·legis ha propiciat la rapidesa de contagis entre residents i ha destacat que, en tot moment,  Salut Pública i el CAP de les Corts han gestionat la situació “de forma excel·lent”.  La decisió de confinar i fer proves PCR a tots els estudiants va arribar quan la xifra de positius va superar els 50: “una residència s’entén com una comunitat de convivència i, per tant, es va interpretar que tots acabarien sent contactes estrets”, explica Lavado. El confinament està previst que finalitzi el 20 d’octubre.

Canvi radical de la logística

La directora de la residència ha destacat que aquest confinament altera la logística habitual d’aquests espais en tant que el seu personal ha de portar el menjar a les habitacions i prendre sovint la temperatura. La directora de la residència ha destacat que els estudiants “es troben bé, no n’hi ha cap que tingui febre i estan tranquils”, com també ho estan les famílies. Des de l’inici de curs, el Col·legi Major ja va començar amb molts espais comuns tancats i menys activitats per prevenir els contagis per covid-19.

Els estudiants asseguren que el brot no és conseqüència de cap festa

La Sofía, estudiant gallega de disseny de moda de 19 anys i confinada des de divendres, ha assegurat que la PCR li va donar positiva i que va tenir febre i va perde els sentits del gust i l’olfacte. Insisteix en que els estudiants “no hem fet cap festa”, un extrem que també confirma l’Andrea, estudiant de periodisme. Aquesta jove de 18 anys diu que si han anat al bar ho han fet “de sis en sis” i creu que l’origen dels contactes poden ser els desplaçaments en transport públic o quan comparteixen espais amb gent que es barreja amb altres grups. Totes dues universitàries han explicat a betevé que els “positius de coronavirus” estan a l’hotel del Col·legi Major però que se’ls ha quedat petit i les persones que no tenen plaça s’han hagut de quedar a l’habitació.

 

Pel que fa a la residència Aleu, algunes fonts apunten que el brot hauria afectat un centenar d’estudiants. Betevé s’hi ha posat en contacte, encara sense èxit.