L’anunci del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de fer quinze dies de classes virtuals a les universitats ha agafat per sorpresa a tota la comunitat universitària. Fet que ha provocat un diumenge de molts dubtes. Finalment, el secretari d’Universitats i Recerca, Xavier Grau, ha anunciat a través de les xarxes que, de moment, l’activitat universitària no pateix alteracions i, per tant, dimarts  funcionaran amb normalitat. Precisament, aquell dia hi haurà una reunió amb el Departament d’Empresa i Coneixement per decidir quan i com es començaran les classes virtuals.

Les universitats critiquen que no se’ls hagi avisat prèviament

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha assegurat que estan preparats per fer les classes virtuals de forma immediata. Malgrat tot, han lamentat, però, que l’anunci del secretari de Salut Pública hagi estat a través d’una entrevista radiofònica. “El problema i el que ens ha sobtat és la forma. Que ho hàgim escoltat a la ràdio quan fa setmanes que reclamem un interlocutor directe amb Salut“, ha assenyalat la presidenta de l’ACUP, María José Figueras. “Ningú ens ha trucat i es podien haver posat en contacte abans amb l’ACUP o amb la direcció general d’Universitats”, ha apuntat Figueras, que ha reconegut, però que l’anunci pot respondre a urgències.

“Ha de quedar clar també que no ho fem pels casos de covid-19 a les universitats, sinó per ajudar a fer baixar la mobilitat de la població i minimitzar el risc de contagi”, ha continuat la presidenta de l’ACUP i rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV). “Ens convertim en virtuals per afavorir això i no afectar l’economia. Estem disposats a fer aquest canvi i respondre a la demanda de Salut, per això ens hem preparat des del juny”, ha valorat Figueras, que espera que dimarts se celebri una reunió per entrar en més detalls.

“La forma de dir-ho avui genera incertesa al professorat –que no para de trucar-nos- i també als estudiants. Haguéssim preferit una reunió d’urgència encara que fos en aquest cap de setmana de pont”, ha reiterat la presidenta de les universitats públiques.

En la mateixa línia, ha escrit el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, qui ha assegurat que, quan sàpiguen més instruccions concretes, avisaran ràpidament a la comunitat universitària.

Per altra banda, des de la Universitat Ramon Llull, han volgut fer una llança a les universitats afirmant que aquests últims mesos s’ha treballat per tal de prendre les mesures necessàries per convertir els campus universitaris en llocs segurs per la ciutadania.