La imposició del decret de l’estat d’alarma a Madrid i vuit municipis més ha afectat directament els que hi viuen temporalment, estudien o treballen , que no tenen clar quan podran tornar a casa. De fet, les restriccions han implicat l’anul·lació de més de 52.000 bitllets en trajectes d’AVE i Llarga Distància amb origen o destinació Madrid.

Hem parlat amb barcelonins i catalans instal·lats a la capital espanyola perquè valorin la situació i ens expliquin el seu dia a dia. Els que viuen al centre de Madrid, per exemple, expliquen que allà només s’hi ha limitat l’horari de botigues fins les 21 h i a bars i restaurants fins les 23 h. És a dir, la gent pot sortir al carrer, però de dia. La Patricia González, de Barcelona, però resident al barri Tetuán de Madrid, diu que “hi ha una espècie de compromís entre els madrilenys de sortir de dia i així recolzar sectors com ara el de l’hostaleria“. Afegeix, també, que la setmana vinent tenia previst tornar a Barcelona, “però és evident que no ho podré fer”, ha dit.

Mobilitat entre localitats restringida

L’Òscar Vilanova de Reus, però resident al barri de Valdezarza, explica que si bé la mobilitat dins el centre de Madrid està permesa -de fet, afirma que el dissabte a la tarda hi havia molta gent “fent vida normal” a la Gran Via- entre localitats, com ara Getafe, no. “Tinc una amiga que estudia a Getafe, està confinada allà, a la seva residència, i no en pot sortir”. En quant a la possibilitat de tornar a casa, de la mateixa manera que la Patricia, té clar que no ho pot fer. Diu que és un “acte de responsabilitat per tal d’evitar contagiar la seva família i els seus amics, ja que no sap si és asimptomàtic o no”.