El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat, aquest diumenge, en una entrevista al ‘Via Lliure’ de RAC1, mesures per reduir l’augment de contagis que revelen les noves dades epidemiològiques. Argimon ha demanat a les universitats que, durant els propers 15 dies, el total de les classes s’imparteixin de forma virtual i també s’ha referit a les empreses, a les quals ha instat a promoure el teletreball el màxim possible durant aquestes dues properes setmanes.

“La preocupació és molt alta”

Argimon s’ha mostrat “molt preocupat” per la situació epidemiològica que podria travessar Catalunya durant les properes setmanes. De fet, ha explicat que és fonamental aplicar les mesures de forma immediata: “Si no féssim res, en dues setmanes estaríem en la mateixa situació que Madrid”, ha subratllat. Durant les darreres setmanes, el balanç de contagiats era d’uns 7.000 infectats a la setmana, ha dit el secretari, però ara, en l’última setmana registrada, de l’1 al 7 d’octubre, la xifra ha augmentat als 10.200 positius setmanals.

El secretari de Salut ha reconegut que les autoritats sanitàries estan preocupades per l’augment de contagis de coronavirus que s’ha produït a Catalunya i ha avançat que el govern anunciarà noves mesures aquest dimecres, la majoria no obligatòries sinó persuasives, per “reduir la mobilitat i la interacció social”. Aquest diumenge s’ha avançat i ja ha traslladat recomanacions en dues direccions: l’empresa i la universitat.

Durant almenys 15 dies, Argimon recomana a les empreses que apliquin de nou plans de teletreball, de dissenys similars als que van fer a l’abril i al maig: “No cal cap dictamen d’un jutge, però necessitem que tots prenguem consciència i es dugui a terme”, ha afirmat. Pel que fa la franja d’edat de 20 a 29 anys, Argimon ha explicat que és una de les franges que més els preocupa, perquè és on hi ha més interacció social. Per reduir la incidència en aquesta franja ha demanat a les universitats que facin classes virtuals i deixin “la presencialitat només per la part pràctica”.

1.500 contagis a la setmana

El número de persones infectades l’última setmana, de l’1 al 7 de setembre, ha estat de 10.249 persones, és a dir, al voltant de 1.500 persones dia. El risc de rebrot és de 289, al llindar de 300, i la taxa de contagi del coronavirus se situa a l’1’3: és a dir, de cada 100 persones, se n’infecten 13. Argimon ha remarcat que “el que no farà el govern és no prendre mesures i tenir problemes als hospitals”, és a dir, que l’atenció als malalts per covid-19 afecti els malalts d’altres patologies. Actualment només un 5 % dels malalts que arriben a urgències són per coronavirus.

El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que analitza les dades de la covid-19, ha fet costat al secretari de Salut Pública i defensa que no només calen les mesures que aquest diumenge ha avançat Argimon, sino que en són necessàries més. L’investigador del grup, Daniel López Codina, ha afirmat que per anar bé caldria abaixar els contagis diaris a Catalunya per sota del miler.

El president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, també s’ha pronunciat a través de Twitter i ha advertit que les xifres de Catalunya i Europa fan pensar que ja estem entrant en la segona onada.