Segons l’últim estudi municipal, el 15 % dels quioscs de Barcelona estan tancats. Per posar remei a aquesta situació, l’Ajuntament va posar en marxa una prova pilot per recuperar la funció d’aquests establiments. De fet, aquest gener van reobrir dos quioscs gestionats per una cooperativa de persones discapacitades. Paral·lelament a les iniciatives del consistori, durant el confinament han nascut alguns projectes que repensen el quiosc tradicional. L‘Odd Kiosk i el Good News s’han gestat durant la pandèmia i els han impulsat joves. Tots ells coincideixen que la figura del quiosc no es pot perdre i que cal revaloritzar el paper i recuperar-lo.

El primer quiosc queer del món obre a Barcelona

L’Iván Jiménez i en Txema Montero han cofundat a Barcelona el primer quiosc especialitzat en temàtica queer i, a més, han recuperat un quiosc que estava tancat. Tot i que gran part dels productes que venen estan relacionats amb el col·lectiu LGTBI, també tenen premsa tradicional. Amb l’Odd Kiosk han aixecat la persiana de l’antic quiosc situat al xamfrà de carrer de València amb el d’Enric Granados  i “els veïns del barri estan molt contents”, explica l’Iván.

Venen prop de 15 revistes especialitzades, pòsters, postals, begudes i també algun llibre. No tenen previst obrir-ne cap més a Barcelona, però no descarten exportar el model a ciutats com Londres o Madrid.

Apropar les publicacions en paper als joves

Sota el nom de Good News, l’Alejandro i quatre amics més van decidir, també durant l’estat d’alarma, obrir el seu quiosc. Van veure que els quioscs eren dels “pocs espais que no tancaven” i que suposava “un punt de trobada on vas, converses amb la gent i hi interactues”. L’establiment del carrer de Balmes amb l’avinguda de Diagonal atreu de nou els veïns del barri, però busca apropar el nou concepte, sobretot, a la gent jove.

Quiosc Good News

Un dels seus trets característics és el servei de cafeteria i la seva filosofia sostenible. Volen potenciar un estil de vida menys contaminant i per això fan promocions a aquelles persones que es mouen amb vehicles com la bicicleta o el patinet elèctric.