Cientifics covid-19

Just quan l’estat espanyol està encapçalant els pitjors registres de transmissió de coronavirus a Europa, un grup de científics ha denunciat la falta de transparència de les dades de la covid-19 que dona Espanya. Així ho apunten en un article publicat a la revista internacional d’àmbit científic The Lancet, on els signants lamenten que les dades actuals són insuficients per entendre el comportament de la pandèmia i prendre les mesures necessàries en cada cas. D’aquesta manera, insten les autoritats sanitàries perquè publiquin actualitzacions diàries i constants sobre proves, casos, hospitalitzacions, ingressos en unitats de cures intensives, recuperacions i defuncions. També consideren que cadascuna d’aquestes variables s’hauria de desglossar per edat, sexe i detall geogràfic, per controlar millor els impactes demogràfics.

També apunten que falta unificar tota la informació facilitada per les comunitats autònomes perquè els registres no presentin una informació amb definicions i criteris d’inclusió dispars. Si bé admeten que en els darrers mesos el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) ha realitzat millores pel que fa a les dades i les actualitzacions sobre el recompte total per regions, creuen que cal anar un pas més enllà i proporcionar informació que permeti comparar les xifres de les diferents regions. Demanen que es donin dades diàries sobre hospitalitzacions totals, ingressos a unitats de cures intensives, altes i defuncions de les diferents comunitats autònomes separades per edat i sexe. “Les dades donades des del CNE només es fan a través de publicacions setmanals (en arxius Adobe PDF), sense cap mena de detalls geogràfics o correccions retrospectives, i amb comptes acumulatius fixats només a partir de mitjans de maig. Per tant, és gairebé impossible combinar correctament sèries temporals específiques per edat després de la primera onada”, denuncien els experts en el text publicat a The Lancet. 

Els científics expliquen que el que demanen es pot fer. Diuen que diferents països, com per exemple Holanda, Alemanya, Filipines o Mèxic, estan publicant actualitzacions diàries, coherents i exhaustives de casos i de defuncions molt detallades, en les quals s’inclouen les desagregacions per grup d’edat, sexe i àrea geogràfica. Uns registres que consideren essencials per entendre la pandèmia. I és que, recalquen, examinar les diferències entre països és crucial per avaluar l’impacte de les diferents polítiques preventives de salut i poder dissenyar-ne de millors que permetin reduir els riscos associats a la covid-19.

L’article està signat pels científics Sergi Trias-Llimós, Clara Prats, Aurelio Tobias, Ainhoa Alustiza i Tim Riffe.