test d'antígen a un nen pel coronavirus

Diverses activitats comunitàries amb risc alt d’infecció per coronavirus se sotmetran a tests d’antígens cada 15 dies per estudiar com de viables són aquestes proves per reduir la transmissió del virus. Es tracta d’un cribratge periòdic que forma part d’un estudi impulsat per l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i que permetrà identificar persones asimptomàtiques. Els tests es faran a un miler de persones dels mons de la música i l’esport. També s’analitzaran mostres de familiars que realitzin visites a residències de gent gran i de viatgers procedents de zones amb alta incidència del virus.

Els primers tests ja s’han realitzat als alumnes del Grau Professional de Música del Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CCMB) i aquesta setmana també s’hi afegiran entitats del món de l’esport. A la ciutat, la secció de bàsquet dels Lluïsos de Gràcia, la Women’s Soccer School i la UB Catalònia són algunes de les entitats que se sumen a l’estudi. En aquests casos, els tests d’antígens als esportistes es realitzaran durant la setmana. L’entitat esportiva pionera en la investigació ha estat el Club Bàsquet Femení Cerdanyola, que aquest mateix dilluns ja ha permès fer tests a unes 200 esportistes.

L’estudi de Can Ruti compta amb la col·laboració de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i també de personal d’atenció primària de la Metropolitana Nord.

Proves a l’entrada dels recintes

En l’estudi hi poden participar persones majors de cinc anys. Cada dues setmanes, treballadors sanitaris recolliran una mostra nasal dels participants a l’entrada del recinte on es faci l’activitat comunitària. Si el resultat del test ràpid antigènic dona negatiu, la persona podrà entrar-hi amb mascareta i havent-se desinfectat les mans amb gel hidroalcohòlic. En canvi, si dona positiu, haurà de contactar amb el CAP per sotmetre’s a una PCR que confirmi la infecció. En el cas dels menors d’edat, caldrà el consentiment exprés dels tutors legals.

L’objectiu de l’equip investigador és aconseguir fer uns 10.000 tests en total per poder valorar l’eficàcia d’aquest tipus de “cribratges previs a la realització d’activitats comunitàries”.