Una seixantena d’operadors de centres comercials s’han concentrat aquest dilluns a La Maquinista per reclamar poder obrir portes abans del que preveu el pla de desescalada de la Generalitat. Segons el document, els centres comercials no podran reobrir almenys fins al 7 de desembre, quan Catalunya entri al tram 2 del pla de desescalada pel coronavirus.

En concret, els operadors de centres comercials demanen poder obrir pel Black Friday (divendres, 27 de novembre). Asseguren que l’obertura dels centres comercials “permetria oferir més opcions de compra als consumidors i evitar aglomeracions“, i insisteixen que mantindrien l’aforament limitat al 30 % dins de les botigues i al 20 % en les àrees comunes.

“Obrir o morir”

Si la Generalitat i el Procicat no s’avenen a avançar-ne la reobertura, Barcelona Oberta i altres associacions de comerços asseguren que els centres comercials també es perdrien part de la campanya de Nadal, cosa que podria deixar molt tocades les botigues. De fet, la seixantena d’operadors que s’han concentrat aquest dilluns ho han fet sota el lema “Obrir o morir”.

Les associacions comercials asseguren que els 49 centres de tot Catalunya generen 70.000 llocs de feina (50 % directes, 50 % indirectes) i que un 85 % de les botigues que formen els centres comercials són petites i mitjanes empreses locals: “L’obertura immediata dels centres permetria salvar-ne la continuïtat”.