(ACN) El president de la Confraria de Barcelona, Josep Manuel Juárez, ha explicat que aquest dimecres va ser l’últim dia amb la llotja oberta i que, en principi, no reprendrà l’activitat fins a l’11 d’abril pel coronavirus. La decisió de plegar temporalment arriba, a més, just després d’haver detectat un possible cas de coronavirus entre la flota. La persona afectada ja es troba en quarantena.

L’activitat ha anat caient i en les últimes setmanes els pescadors amb prou feina han cobert costos i aquests darrers dies inclús han perdut diners, ha lamentat Juárez. Una de les conseqüències més immediates ha estat un ERTO per a les 200 persones que feinegen en les 11 embarcacions d’encerclament de la confraria. Quan va créixer la preocupació pel coronavirus, la flota de Barcelona va decidir aturar les sortides al mar. Poc després la va reiniciar, però al final ha optat per interrompre-la. Pel que fa la flota d’arrossegament, en els darrers dies han treballat quatre de les 10 embarcacions en torns del 50 %, mentre que les d’arts menors són les úniques que per ara continuaran amb l’activitat.

Cau el preu del peix per la baixa demanda

Sobre els preus, Juárez ha comentat que han caigut “en picat” per la poca demanda d’aquests dies, sobretot dels restauradors, ja que són “els majors clients” i compren productes cars, com l’escamarlà i la gamba. Pel que fa el peix més petit, “no té sortida”, afegeix el president de la confraria.

Mercabarna també registra una davallada de moviments

A Mercabarna la caiguda de les captures es nota ja des de divendres passat i el moviment a les empreses distribuïdores de peix també ha patit una davallada. Calculen que en la darrera setmana s’ha produït una reducció de les vendes d’entre el 30 i el 40%. Per una banda per la manca d’activitat als ports d’arreu –un 60 % del peix que es ven prové de la resta de l’estat espanyol–, i, de l’altra, per un canvi d’hàbits de consum. Segons els majoristes, la situació de confinament actual porta la ciutadania a decantar-se per productes “més fàcils i ràpids” a l’hora d’anar a comprar. A més, un dels principals clients, els hotels i el sector de la restauració, també ha abaixat la persiana.

La Confraria de Tarragona també tanca

Altres confraries de la resta de Catalunya també es veuen afectades. És el cas de la Confraria de Pescadors de Tarragona que, a partir d’aquest dijous, ha hagut de tancar les portes. La secretaria d’aquesta entitat explica en un comunicat que es veuen en l’obligació de tancar a causa de la situació generada per la declaració de l’estat d’alarma i “a conseqüència que dos treballadors han donat positiu. El tancament de les instal·lacions es preveu fins que s’alci la declaració de l’estat d’alarma.

En el cas d’altres confraries com la de Cambrils o les de Terres de l’Ebre també han reduït la seva activitat. Però, de moment, continuen obertes.