Els esplais Matinada-Pòrtics i l’Espurna de Gràcia reclamen un espai per poder fer la seva activitat i guardar tot el material. Denuncien que fa més de 100 dies que esperen que l’Ajuntament els ofereixi una solució. L’activitat dels dissabtes la fan a dues escoles del barri, a l’Univers i a la Rius i Taulet, però continuen sense un espai propi de reunions i per guardar el material. De moment, emmagatzemen tot en dues sales del Casal Popular Tres Lliris i les cases dels monitors.

En espera d’una solució que no arriba

Les entitats de lleure van començar a mobilitzar-se aquest setembre quan van perdre l’espai de les monges Carmelites del carrer de Jaén que durant sis anys havien compartit els dos esplais. El motiu és que la propietat no va renovar el contracte de lloguer del local amb l’Ajuntament.

El Casal Popular Tres Lliris penja d’un fil

A més, el Casal Popular Tres Lliris, on tenen emmagatzemat el material, té una ordre de cessament d’activitat. “És una mica xocant que si era la suposada solució del districte, que un mes després hi hagi perill de desallotjament. Ens van dir que al més aviat possible ens respondrien on podríem deixar les coses en cas que es precintés el Casal Tres Lliris, però seguirem esperant“, explica Joanna Chichelnitzky de la campanya “No tenim local”.

L’Espai Jove la Fontana, una solució a mitjà termini

Esplais i caus han tornat a l’activitat, després d’un temps d’aturada per les restriccions de la covid-19 i de reclamar el lleure com a espai segur. També, han decidit buscar solucions a la manca de local i han contactat amb l’Espai Jove la Fontana. Han arribat a un acord amb aquest equipament juvenil, que tot i que no està signat, els permetria tenir un accés més ampli a les instal·lacions. Podrien fer ús de l’espai en horari més extens que el d’obertura i tenir un armari amb clau per tota la documentació. El districte de Gràcia també els ha ofert un magatzem municipal a la plaça exterior de La Fontana per guardar tot el material.

El magatzem de l’Espai Jove la Fontana

Tot i aquestes solucions, diuen que ara mateix cap és viable. Les restriccions per la covid–19 fan que La Fontana no s’adapti a les seves necessitats i el magatzem necessita unes obres que per manca de pressupost s’han ajornat sense data a l’any vinent. “Aquest conveni està molt bé, però ara, a la pràctica, no serveix de res i seguirem amb tot, en el moment que desallotgin el casal o que el tanquin, seguirem amb les coses dividides pel barri”, assenyala Chichelnitzky.

Els esplais agrupen 200 infants i joves de Gràcia

Les dues entitats creuen que no es reconeix la tasca que fan i asseguren que els cal una solució digna per continuar treballant en l’educació no formal dels més de 200 infants i joves que participen en els dos esplais i la cinquantena de monitors que hi ha al darrere.