Dos esplais de Gràcia, el Matinada-Pòrtics i l’Espurna, s’han quedat sense local després que les monges Carmelites no hagin renovat el contracte de lloguer amb l’Ajuntament. Des de fa 6 anys els dos esplais compartien el local del carrer de Jaén, 7.

No els han renovat el lloguer del local

Des del dia 31 d’agost els esplais Matinada-Pòrtics i l’Espurna de Gràcia no tenen espai on reunir-se, emmagatzemar el material i aixoplugar-se en dies de pluja. La propietat del local on estaven no ha renovat el contracte de lloguer al·legant problemes de convivència. Els esplais no estan d’acord amb els motius i reclamen un local per continuar la seva tasca educativa que implica 250 infants i més de 50 monitors.

La campanya “Cap esplai sense local”

De moment, comencen la preparació del curs amb el material repartit per diferents llocs com el Casal Popular Tres Lliris, l’esplai GMM dels Lluïsos de Gràcia o les cases dels monitors. Creuen que aquesta situació complicarà la tasca educativa que fan, per això han engegat una campanya de denúncia en què posen èmfasi en la necessitat d’un espai per funcionar. “A la que comencem a fer esplai, tenim l’escola a una banda, el material a una altra, unes coses a casa de monitores, per fer reunions… serà insostenible. O sigui, ja vam estar una temporada així, ara que teníem local, ho teníem tot ben organitzat i ara tornem a estar amb llistes d’on tenim el material per saber on trobar les coses”, explica l’Eva Martínez, monitora de l’Esplai Matinada-Pòrtics i de la campanya “Cap esplai sense local”.

La demanda de local ve de lluny

No és la primera vegada que els dos esplais es troben a l’exili. La demanada d’un local adequat ve de lluny. Tot i això, aquest octubre començaran amb les activitats de dissabte a la tarda. Des del 2016 combinaven el local del carrer de Jaén amb l’ús de dues escoles per tenir més espai per als 250 infants. Són les escoles Rius i Taulet i l’Univers que el districte de Gràcia preveu renovar els convenis, perquè els esplais hi puguin continuar.

Reclamen a l’Ajuntament un local adequat

Des dels esplais asseguren que la demanda d’un local propi és per a ells una necessitat i creuen que l’Administració els deixa desemparats. Segons la Joanna Chichelnitzky, monitora i membre de la campanya “Cap esplai sense local” explica que “no acaben d’entendre el que els hi demanem, no entenen la necessitat d’un local i perquè no pot ser un magatzem llogat de Bluespace que és el que de vegades ens han dit, perquè hem de tenir una clau pròpia, perquè es pensen que serà per fer festes, és la falta de desconeixement de què és la tasca educativa d’un esplai o cau”.

El districte de Gràcia els va oferir utilitzar el Casal Popular Tres Lliris, però els esplais asseguren que no és l’espai adequat. Ara, esperen que la campanya que han engegat doni els seus fruits i poder continuar amb un local propi on les entitats d’educació en el lleure puguin continuar la seva tasca.