Pla general de congeladors amb la vacuna contra la covd-19 de Pfizer a les instal·lacions a Puurs, a Bèlgica

(ACN) L’Agència Europea de Medicaments (EMA) es reuneix aquest dilluns per donar la seva opinió sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech. Inicialment, la trobada estava prevista la setmana que ve, el dimarts 29, però finalment el comitè d’experts l’ha avançada per donar llum verda a la vacuna.

Un cop el comitè científic hi doni el vistiplau, la Comissió Europea l’autoritzarà en dos dies i el dia de Sant Esteve, dissabte, 26, es farà la distribució de les dosis als estats perquè puguin començar a vacunar el dia següent, diumenge, 27 de desembre. En cas que el regulador europeu doni llum verda a la vacuna, l’autorització que hi donaria és provisional perquè hi ha menys informació sobre la vacuna del que és habitual. Ara bé, en aquest context de pandèmia, el permís es pot concedir sempre que els beneficis siguin clarament majors que els riscos potencials.

D’altra banda, les farmacèutiques hauran de presentar informes mensuals sobre la seva seguretat i tenir plans de contingència per si es detecten efectes secundaris no previstos. En cas que apareguin efectes secundaris greus posteriorment, l’EMA en podria retirar l’autorització provisional.

L’1 de desembre, Pfizer i BioNTech van demanar autorització a l’Agència Europea de Medicaments per comercialitzar la seva vacuna, però l’EMA va començar a estudiar els resultats dels assajos de laboratori a principis d’octubre. Un mes després, al novembre, l’aliança de Pfizer-BioNTech va ser la primera a anunciar l’efectivitat d’un 95 % de la seva vacuna, segons les últimes dades preliminars.