Els escombriaires de Barcelona han omplert aquest divendres la plaça de Sant Jaume amb una concentració per reivindicar millores laborals. Denuncien que tenen el salari congelat des de l’any 2018 i reclamen una revisió dels sous en funció de l’increment del cost de la vida. Asseguren que han iniciat les accions de protesta perquè els han presentat una taula de revisió salarial amb una pujada que consideren insuficient a la negociació col·lectiva que afecta les diferents empreses de la recollida d’escombraries i neteja viària de Barcelona.

Concentració escombriaires millores laborals

Des de la UGT de Catalunya, sindicat majoritari en el sector, expliquen que les posicions es troben “força allunyades” i adverteixen que no acceptaran la proposta d’un 1,5 % pels tres anys que s’ha fet als treballadors fins ara. Consideren que “és una provocació i una falta de respecte a treballadores i treballadors” i que està molt per sota del que s’ha encarit la vida. Creuen que no s’està valorant la feina que han fet en aquests darrers anys, en què han mantingut el servei tot i les situacions excepcionals viscudes com la pandèmia, temporals com la borrasca Gloria o els diferents conflictes polítics i socials.

La revisió salarial, pas previ a la negociació del conveni laboral

Els representants sindicals adverteixen que la revisió salarial és una pas previ a la negociació d’un altra conveni laboral de cara al futur i amenacen a convocar una vaga si no se’ls escolta. El dels escombriaires se suma, doncs, a altres sectors descontents com el dels transportistes, els taxistes o els mestres que s’estan mobilitzant aquests dies i que han anunciat més accions. Ramon Cebrián, portaveu de la UGT a la taula de negociació i responsable de la secció de serveis públics del sindicat, avisa que emprendran mesures dràstiques i demana la implicació de l’Ajuntament per desencallar la situació amb els treballadors de les empreses de recollida d’escombraries i neteja viària de la ciutat.