Una dona ha denunciat que els agents de seguretat privada d’una botiga la van tancar durant una hora en una habitació acusada d’haver robat uns pantalons. Segons explica la mateixa Fàtima, durant aquest temps la van maltractar, amb cops, insults i vexacions. “No sabia què fer”, afirma, i relata que li van prendre la bossa i el mòbil perquè no pogués demanar ajuda.

Els fets van passar el 9 de juny del 2021 en un establiment del Centre Comercial Glòries. Segons ha explicat el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, la Fàtima hi havia anat per canviar uns pantalons, dels quals tenia el tiquet, però una dependenta la va acusar de robar. Asseguren, a més, que en veure que tenia el tiquet no es va disculpar, al contrari, sinó que va llençar els pantalons a terra i va permetre la intervenció dels agents de seguretat.

De la seva banda, el centre comercial assegura que no té constància que hi hagi cap treballador seu implicat en l’incident i aclareix que hi ha diferents botigues del centre que contracten externament les seves empreses de seguretat.

“No puc anar a les botigues com abans”

La Fàtima denuncia que la van tractar malament des del primer moment i que quan va demanar que hi anés la policia la van advertir que “si venia la policia seria molt pitjor”. Va ser quan la víctima va decidir marxar que, segons el seu relat, els agents la van seguir mentre la increpaven. Finalment, la van agafar per la força “davant de tothom” i la van tancar a l’habitació on va passar una hora, rebent cops i vexacions. Després de l’incident, la Fàtima assegura que “no puc anar a les botigues com abans” i que té “molta por” dels agents de seguretat privada.

Hi ha un autèntic descontrol de la seguretat privada a Catalunya i aquesta situació no es pot tolerar
Anaïs Franquesa, codirectora d’Irídia

La seva és una de les nou denúncies contra vigilants de seguretat que el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia va rebre durant el 2021. Com el seu cas, n’hi ha dos més en què es va produir un presumpte delicte de detenció il·legal. Són dades de l’informe anual sobre violència institucional, que el 2021 posa el focus en les intervencions d’agents de seguretat privada.

Irídia porta 60 litigis de violència institucional

Si ampliem el focus al conjunt de la violència institucional, l’entitat porta 60 litigis, en què hi ha 135 policies i funcionaris de presons investigats. A més, Irídia assegura que aquest 2022 les denúncies per vulneracions de drets humans estan augmentant.