Les escoles Anglesola, La Maquinista i Entença començaran el curs escolar 2020-2021 en instal·lacions provisionals. En tots tres casos, la pandèmia del coronavirus i la declaració de l’estat d’alarma han obligat a aturar les obres dels que en seran els edificis definitius durant diverses setmanes. És per aquest motiu, segons el Consorci d’Educació de Barcelona, que no es podrà complir el calendari previst.

El president del Consorci, Josep González Cambray, ha explicat que “les obres paralitzades són les que ja estaven en procés físic de construcció” i ha remarcat que “començarem el curs de la millor manera possible, però no serà com teníem dissenyat començar-lo abans de la covid-19”. Mentre els edificis definitius no estiguin acabats, els tres centres continuaran funcionant en els emplaçaments provisionals actuals. Tot i això, el Consorci puntualitza que s’hi han fet adequacions, com l’ampliació d’espais en el cas de l’Escola Entença.

Els edificis definitius, al gener

La nova data de finalització d’obres amb què treballa el Consorci és el gener del 2021. Això, però, no implica que els tres centres facin el trasllat a mig curs. Segons la gerent de l’organització, Mercè Massa, “les opcions que hem fet són molt viables” i per això, ha explicat, cada centre podrà decidir si canvia d’instal·lacions a mig curs o si, per contra, s’espera a fer-ho. “Si la comunitat educativa decideix continuar tot i que sigui viable el trasllat, podrà fer-ho”, ha afirmat.

L’Escola la Maquinista funciona en barracons des que va obrir, el 2008, amb un projecte de centre definitiu que ha anat encadenant retards, ja que inicialment es preveia tenir-lo enllestit en quatre anys. En el cas de l’Escola Entença, que va posar-se en marxa el curs 2016-2017, el cavall de batalla ha estat la ubicació de les instal·lacions definitives. L’Escola Anglesola es va posar en marxa un any després, el setembre del 2017. Les noves instal·lacions han d’acollir l’alumnat de l’actual Escola Ausiàs March.

Al marge d’aquestes tres escoles, durant l’estiu es faran obres a 102 centres més. S’hi faran intervencions molt diverses, com actuacions a la cuina, als patis o centrades en l’eficiència energètica. El pressupost és de més de 27 milions d’euros.

Es consolida l’aposta per l’escola pública i de proximitat

Segons les dades del Consorci d’Educació, l’aposta de les famílies per l’escola pública i de proximitat es consolida. La demanda d’escola pública per a P3 s’ha situat per al curs que ve al 53 %, i el 82,3 % de les famílies han sol·licitat un centre proper al seu domicili. Pel que fa a l’assignació de places, el Consorci assegura que el 99,62 % dels alumnes han obtingut lloc en alguna de les opcions demanades i xifra en 60 les famílies que s’han quedat sense la plaça desitjada. Per evitar la segregació escolar, s’ha seguit un pla de xoc que, segons el Consorci, ha permès fer una distribució més equilibrada de l’alumnat en situació de vulnerabilitat.

Les dades contrasten amb la que va donar la FaPaC, que assegura que 369 infants de P3 no tindran plaça pública de proximitat el curs vinent. En el seu cas, defensen com a proximitat una distància màxima de 500 metres, mentre que el Consorci ha explicat que “estem treballant en un màxim de dos quilòmetres” i sempre dins la zona de referència, tot i que ha puntualitzat que aquest màxim només s’ha donat en un cas.

El nou curs escolar començarà igual que s’ha acabat l’actual: marcat per la covid-19. En aquest sentit, González Cambray ha remarcat que “afrontarem un curs el màxim presencial possible i el màxim normal possible”. La Generalitat ja va establir que els alumnes podran anar sense mascareta si estan en grups estables de convivència. El que, de moment, no s’ha concretat és quants dels més de 8.000 professionals que contractarà el Departament d’Educació es destinaran a escoles de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a