Escorcoll Eixample

La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana han detingut set persones acusades de formar part d’un grup criminal que obtenia de forma fraudulenta les dades bancàries de persones i falsificava targetes de crèdit o dèbit per comprar productes tecnològics -com ara mòbils, tauletes o portàtils- i després revendre’ls. Segons la policia, van aconseguir estafar 575.953,86 euros i en van ser víctimes 228 persones, totes estrangeres.

Segons la policia, el grup operava des de Barcelona, on a principis de juliol es van fer quatre escorcolls: tres en domicilis de l’Eixample i un l’altre en un establiment de telefonia mòbil del Raval on es va detenir el propietari. En total, la policia va detenir set persones a qui acusa de delicte d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, falsedat de targetes bancàries i pertinença a grup criminal.

Abans del confinament, els Mossos també van desarticular un grup que suposadament va estafar més de 100 víctimes -totes persones grans-. Les enganyaven per telèfon per aconseguir les seves dades bancàries i després es feien transferències o compres per internet.

Material comissat

Segons la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana, el grup criminal protagonitzava un ampli ventall de delictes amb l’objectiu d’obtenir el màxim benefici econòmic. Per això, clonaven targetes de crèdit o dèbit, falsificaven documents públics com passaports o carnets de conduir i també alteraven xecs de cobrament. Així, compraven productes tecnològics de gamma alta i de primeres marques a través del comerç electrònic i els pagaven amb les targetes clonades que havien obtingut utilitzant tècniques com el “phising” o el “carding” – dos tipus d’estafes per obtenir i utilitzar informació confidencial de forma fraudulenta per defraudar-.

En els escorcolls, els van comissar equips informàtics, targetes bancàries en blanc per clonar-les, impressores, nombrosos telèfons mòbils d’última generació que, segons la policia, van adquirir de forma il·legal, diners en efectiu i molta documentació relacionada amb els fets investigats.