Les famílies de la comunitat educativa de l’Escola Entença tornen a estar en peu de guerra. L’Ajuntament els ha comunicat que el centre, ubicat en barracons al recinte de l’Escola Industrial,  no es traslladarà als Jardins de Marcos Recondo el curs vinent. La decisió ha generat indignació entre les famílies, perquè diuen que el govern municipal es va comprometre per escrit a trobar-hi una ubicació provisional al setembre i també un emplaçament definitiu abans d’acabar el mandat. Per això, han anunciat que estudiaran les vies legals. Per la seva banda, el consistori explica que el trasllat s’ha d’ajornar un curs escolar per dificultats tècniques i també perquè calen més garanties jurídiques.

No volen continuar al costat d’una subestació elèctrica

L’escola va obrir portes fa tres anys en uns mòduls provisionals situats al carrer de Viladomat, número 244. La ubicació actual no els agrada per dos motius: la manca d’espai i que l’edifici està al costat d’una subestació elèctrica. Asseguren que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va fer un informe que desaconsellava que aquest emplaçament es converteixi en el definitiu pel “principi de precaució al qual tenen els infants”.

L’altre problema és que no poden créixer. Ara hi ha tres cursos (P3, P4, i P5) amb un total de 150 infants, que s’incrementarà amb un nou grup al setembre. Ara per ara ja tenen problemes perquè el pati és insuficient, no tenen prou espai al menjador, ni possibilitat de cuina pròpia.

“L’enèsima promesa que queda en paper mullat”

Les famílies estan indignades amb la notícia, que ha caigut com una galleda d’aigua freda. Asseguren que “se senten enganyats” i que és l’enèsima promesa incomplerta. Després de mobilitzacions reiterades, la darrera al febrer amb una tancada al mateix Ajuntament, van aconseguir dos compromisos per escrit: un espai provisional de cara al curs 2019/2020 i un de definitiu per construir l’escola. Ara asseguren que se senten a la casella de sortida: “No tenim ubicació definitiva i estem en una ubicació provisional impracticable”.

A banda, critiquen que la decisió també “omple d’irregularitats el procés de preinscripció escolar” perquè les famílies que van optar pel centre ho van fer pensant que els mòduls provisional estarien als Jardins de Marcos Redondo, i no al recinte de l’Escola Industrial, com fins ara. Per això, han assegurat que han decidit fer un pas més i estudiar mesures legals per “garantir que no es continuïn vulnerant de manera sistemàtica els drets dels infants escolaritzats al centre”.

La versió de l’Ajuntament

El govern municipal explica que el motiu de l’ajornament és la necessitat de consolidar la seguretat jurídica però també les dificultats tècniques que han sorgit al solar dels jardins. El principal obstacle són les canalitzacions subterrànies d’aigua, que s’han de traslladar.

L’Ajuntament es compromet a impulsar millores per al curs vinent, amb actuacions al pati, als mòduls i també per protegir la salut dels infants i personal docent. També assegura que es farà un calendari de reunions perquè la comunitat educativa pugui seguir com avança el projecte de l’escola provisional i també la definitiva.

A banda, el consistori assegura que tindran en compte totes les possibilitats per assegurar que el setembre del 2020 el centre ja es troba a l’espai provisional.

L’oposició veïnal

Un dels principals entrebancs per traslladar els barracons provisional de l’Escola Entença als Jardins de Marco Redondo ha estat l’oposició veïnal. Els balcons s’han omplert de pancartes en contra i s’ha constituït una plataforma que ha recollit fins a 2.000 signatures en contra.