70 entitats d’arreu de Catalunya s’han unit per formar el Moviment per aturar el maltractament a les persones grans. S’hi han presentat al Palau Macaya sota el lema “El bon tracte ens fa grans”. L’objectiu és donar visibilitat i denunciar les agressions que pateixen molts avis i aportar solucions conjuntes tant a l’àmbit legislatiu com de sensibilització.

Un maltractament que va en augment

Aquest 2019 a Catalunya s’han presentat 260 denúncies per maltractament envers persones grans, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. A més, hi ha hagut 20 detinguts i 267 persones ateses.  L’Organització Mundial de la Salut també dona xifres sobre aquest tipus d’agressions. L’entitat assegura que el 2018, una de cada 10 persones grans va rebre algun tipus de violència, una dada que els responsables del Moviment consideren que està subestimada perquè només es denuncia un de cada 24 casos pel silenci de les víctimes, ja sigui per la relació que tenen amb l’agressor o per la manca de consciència.

Els tipus maltractaments són molt diversos: econòmic, físic, psicològic o emocional, sexual, negligència o abandonament i vulneració de drets.

Un any del manifest conjunt

Aquest divendres fa un any que set entitats relacionades amb el col·lectiu de la gent gran van presentar un manifest conjunt per aturar-ne el maltractament. Enguany ja hi ha 72 associacions adherides. El document, a més de denunciar el maltractament a la gent gran, es compromet a fer accions conjuntes i coordinades per prevenir les agressions, difondre els recursos jurídics disponibles, emprendre accions de sensibilització i formació a familiars, institucions o persones grans; impulsar mecanismes d’assistència i denúncia com ara la creació d’un telèfon específic i gratuït per denunciar situacions de maltractament i reivindicar la justícia ràpida.