L’Institut Cristòfol Colom tancarà portes definitivament aquest mes de juny. 25 alumnes de 4t d’ESO són els últims en cursar estudis en aquest equipament educatiu, que va obrir portes com a centre d’EGB a principi dels anys 30. L’edifici, però, no desapareixerà, ja que s’està reformant íntegrament per traslladar-hi estudis professionalitzadors.

L’últim any, en mòduls

Tot i que a principi del curs escolar la comunitat educativa s’havia organitzat per conviure amb les obres de reforma de l’edifici, finalment no va poder ser. Al gener, alumnes i professors es van haver de traslladar al pati ubicats en tres mòduls provisionals.

Cinc mestres i 25 alumnes han fet seves les instal·lacions amb fotografies a l’interior dels mòduls i fent un mural a les tanques exteriors. Els alumnes asseguren que s’han sentit com a casa. L’Israel Heredia, que ha estudiat tota l’ESO a l’institut, diu que “som una petita família i hem passat molt bons moments”. La Fatima El Moussaoui, en canvi, va arribar al centre més tard, però coincideix amb l’Israel: “És molt familiar i al estar tan junts i propers ens hem pogut conèixer millor”.

Més de 80 anys d’història

L’Institut Cristòfol Colom va obrir portes sota el nom d’Escola Bonaventura Carles Aribau l’any 1931. Era un centre d’EGB per a nois i noies. El pas a ser exclusivament centre de secundària el va fer l’any 1992, quan també va canviar de nom. Llavors el seu projecte educatiu es va dirigir a donar resposta a les necessitats dels joves del Bon Pastor i, per això, també avui en dia, en grups petits d’estudiants es treballen les demandes dels alumnes.

Una escola de jardineria

L’edifici que ha allotjat durant tots aquests anys el Cristòfol Colom està en obres. La reforma, subvencionada pel Pla de barris, vol transformar aquest equipament en un centre professionalitzador de jardineria i ubicar-hi les dependències de l’Institut Rubió i Tudurí. Les obres afecten tant a l’interior com a l’exterior, ja que s’ha de crear zones de cultiu, hivernacles i zones de treball per a aquests estudis. Està previst que estiguin enllestides a principi del 2020.

L’Ajuntament també preveu l’opció d’oferir altres formacions en matèria d’energia, gestió de residus, economia circular o d’altres relacionada amb el teixit productiu del polígon industrial de l’entorn. Els veïns fa anys que reclamaven aquesta transformació.