Pas endavant per pacificar l’entorn de l’Escola Casas, al Clot. La Comissió de Govern ha aprovat de forma inicial el projecte per transformar l’espai que envolta el centre educatiu, que està ubicat a la banda muntanya de la Gran Via, just a tocar de la boca del túnel de Glòries a la rambla del Poblenou. L’actuació vol protegir l’escola del soroll del trànsit i la contaminació amb menys espai per als cotxes, una vorera més ampla i vegetació.

Des d’aquesta setmana, els desviaments de trànsit per les obres de Glòries fan passar els sis carrils de la Gran Via just a tocar de l’escola. Els treballs per pacificar l’entorn començaran quan es posi en marxa el túnel de Glòries en els dos sentits. Això serà al desembre. Els treballs està previst que s’allarguin uns vuit mesos, amb el compromís que l’escola comenci el curs 2022-2023 amb l’entorn millorat. La inversió que s’hi destinarà és de 3,24 M €.

L’actuació preveu que entre el carrer de Bilbao i la rambla del Poblenou, el lateral la Gran Via a la banda muntanya perdi un carril de circulació i en quedi només un per al transport públic i veïns. Una càmera controlarà que hi entrin només els vehicles permesos. Això permetrà ampliar fins als quatre metres la vorera de l’escola a la Gran Via i s’hi farà un carril bici. També s’hi plantaran dues fileres d’arbres, entre espècies de fulla perenne i fulla caduca.

La boca d’entrada del túnel de Glòries, a més, tindrà panells acústics per reduir el soroll del trànsit en aquesta zona. El pla urbanístic també preveu crear una plaça sense cotxes al triangle format per la Gran Via i els carrers de Guatemala i Monturiol. L’espai tindrà una àrea de jocs esportius infantils, una zona d’estada, parterres enjardinats i arbres. Per posar-hi nom es farà un procés participatiu amb la comunitat educativa.

Una llarga reivindicació escolar

La reforma que ara es planteja s’ha treballat amb la comunitat educativa i la plataforma Respira Glòries. De fet, les famílies de l’escola s’havien queixat en diverses ocasions del soroll de les obres i la pol·lució del trànsit que passa cada dia per davant del centre. En els últims mesos, l’Ajuntament hi ha fet actuacions puntuals com ara col·locar vidre doble en algunes parts de l’edifici i un mur verd en la tanca del pati que dona a la Gran Via.