La retirada de la mascareta a les escoles, que ara és obligatòria a partir dels sis anys, es farà de manera asimètrica, segons la situació epidemiològica de cada territori. Ho ha explicat el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista a TV3 en què també ha dit que, si les xifres es mantenen com ara, la primera zona on els alumnes se la podran treure seran a les Terres de l’Ebre. Tot i això, ha matisat que les dades poden canviar “en un tres i no res”. La decisió, ha dit, la prendran de manera conjunta els departaments de Salut i Educació.

Pel que fa als cribratges massius a les escoles, Argimon ha explicat que els primers municipis de Catalunya en què es faran seran Barcelona i l’Hospitalet, tot i que no ha detallat a quins centres concrets es faran primer. El que sí que se sap és la data: com ja va avançar el Consorci d’Educació, els tests es faran a partir de dilluns, 20 de setembre. Argimon, però, ha matisat que no es tracta de cribratges escolars, sinó que són cribratges poblacionals en què també “entrem a les escoles”.

PCR als grups bombolla

El secretari general de Salut Pública ha desvinculat els cribratges massius de les PCR que es faran als grups bombolla on es detecti un cas positiu. En aquest cas, els tests es faran “in situ” als centres educatius, l’endemà mateix del primer diagnòstic: “És molt més còmode per a les famílies, molt més còmode també pel propi entorn, per la pròpia escola, i a la vegada tampoc no saturem els centres d’atenció primària”.

Argimon ha assegurat que “tenim múscul” per fer aquests tests a les escoles. Segons ha explicat, s’han contractat 110 persones, entre personal d’infermeria i auxiliars, a més de 42 gestors de serveis i conductors per fer els desplaçaments.

Reactivar la cultura, l’oci i l’esport

Preguntat per com afectaran els grup bombolla activitats com l’esport infantil i juvenil, Argimon s’ha mostrat partidari de reprendre les lligues, encara que signifiquin sortir del grup bombolla de les aules. “El grup estable de convivència és molt important, és la base”, ha dit, però ha puntualitzat que “també el trencarem el cap de setmana”.

En aquest context, Argimon creu que “hem d’intentar que la vida sigui el més normal possible i hem d’intentar començar, veurem en quines circumstàncies”. Tot i això, ha alertat que “la lliga no serà normal, com no serà normal l’escola, però la lliga ha de començar”.

El secretari general de Salut Pública també s’ha mostrat partidari d’“obrir alguna cosa més”, com la cultura i l’oci nocturn. “No hem de pensar en el confinament, hem de pensar en com no confinar-nos i en què podem fer”, ha dit. En concret, sobre l’oci nocturn ha alertat que “si no es regula, la gent jove que s’incorpora a l’oci, s’incorporarà a un oci no regulat”.

La situació de Madrid repercutirà més enllà

Amb la mirada posada en Madrid, amb molts més casos nous que Catalunya, Argimon ha alertat que les restriccions que s’imposin, o no, en aquesta comunitat repercutiran en la resta de territoris de l’estat. Si Catalunya tingués les xifres que hi ha a Madrid, ha dit, “limitaria la mobilitat clarament”. Segons les dades de Salut, aquí diagnostiquen 6.000 casos a la setmana, mentre que a la capital de l’estat en són 18.000.