L’anunci del govern de la Generalitat que la tornada a les aules l’any vinent serà bastant semblant a la d’un curs habitual no ha sorprès els pediatres, que veuen el pla coherent amb el que es coneix de com afecta els nens la covid-19. Pepe Serrano, membre de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Pediatria, assegura que “tot el coneixement que es va adquirint posa de manifest que els nens agafen menys la malaltia, la passen de manera més lleu i tenen menys capacitat per transmetre-la que els adults”.

És per això, diu Serrano, que l’aposta per un curs amb grups estables en què els alumnes puguin anar sense mascareta i sense necessitat de respectar les distàncies de seguretat pot resultar encertada i no necessàriament ha d’implicar un risc per a la salut dels nens i els professors. La clau, afegeix el pediatra, són aquests grups estables o bombolla que evitaran que els alumnes d’una aula es barregin amb les de les altres. “Ha de quedar clar que el grup estanc de convivència és el grup format per una classe amb el mateix professor. Quan en aquest grup hi entra un altre professor o els nens es barregen per fer extraescolars dins o fora de l’escola, ja no és un grup de convivència estable i s’han d’aplicar les mesures de seguretat sense cap relaxament”.

A més de Catalunya, altres comunitats com el País Basc o les Balears també plantegen a partir del curs vinent aquests grups estables o bombolla. Però, en aquest cas, a partir de certa edat, els primers a tercer i els segons a quart de primària, faran obligatori l’ús de mascareta.

Almirante també aposta per la normalitat al nou curs

En una entrevista al programa ‘bàsics’, el cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron, Benito Almirante, també ha defensat el pla d’obertura d’escoles proposat pel govern català. “Amb unes mesures bàsiques de protecció, més limitades que la població adulta, poden fer una activitat educativa pràcticament normal”.