El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia alerta d’un augment l’any passat d’actuacions arbitràries, racistes i violentes per part d’agents de seguretat privada. Aquest any l’informe anual sobre violència institucional posa el focus en les intervencions d’agents de seguretat privada: l’entitat va atendre fins a nou denúncies contra vigilants de seguretat, sis de les quals es van produir al transport públic. En tres d’aquestes actuacions, assegura Irídia, hi va haver una possible detenció il·legal.

És el cas de la Fátima. Va ser acusada de robatori quan duia una peça de roba per canviar al centre comercial Glòries. Assegura que la van retenir durant una hora en una habitació i que va patir vexacions, insults i cops per part de vigilants de seguretat. “Em van tancar en una habitació i els agents de seguretat em maltractaven i jo no sabia què fer”, explica. Per la seva banda, el centre comercial assegura que no té constància que hi hagi cap treballador seu implicat en l’incident i aclareix que hi ha diferents botigues del centre que contracten les seves empreses de seguretat.

Manca d’informació sobre els investigats

Segons explica Mireia Salazar, advocada d’Irídia, “és especialment preocupant que en la immensa majoria dels casos ni els companys ni els superiors dels agents investigats faciliten informació per a la identificació dels agents implicats en els fets”.

60 litigis amb 135 agents investigats

Pel que fa a la globalitat de la violència institucional, l’entitat està duent representació lletrada de 60 litigis i hi ha 135 policies i funcionaris de presons investigats. Irídia constata que, aquest 2022, les denúncies per vulneracions de drets humans han augmentat. De totes aquestes denúncies han acabat representant com a lletrats 14 casos, tres en relació amb l’exercici de la llibertat d’expressió i 11 en el context de privació de llibertat al CIE, presons i comissaries.