El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha presentat aquest dimarts l’informe anual sobre violència institucional d’aquest 2020. Actualment, l’entitat està duent representació lletrada de 60 litigis i hi ha 135 policies i funcionaris de presons investigats.

Irídia constata que, aquest 2020, les denúncies per vulneracions de drets humans han augmentat (n’han rebut 186, la meitat per violència institucional). De totes aquestes denúncies han acabat representant com a lletrats 14 casos, tres en relació amb l’exercici de la llibertat d’expressió i 11 en context de privació de llibertat al CIE, presons i comissaries.

“Ús desproporcionat de la força”

En un any marcat per la pandèmia i l’activació de l’estat d’alarma, han volgut denunciar un ús “desproporcionat de la força” per part dels agents per fer complir les mesures i les restriccions imposades. Segons Anaïs Franquesa, codirectora d’Irídia, “hi ha hagut un ampli poder discrecional amb més de 8.000 persones detingudes i nombrosos casos de violència institucional a l’espai públic i als domicilis privats“.

També volen fer especial esment a les situacions viscudes als CIE. Tot i que han estat tancats la major part dels moments més durs de la pandèmia, de març a octubre, Irídia ha posat una denúncia al mes per violència institucional.