La primera nit de les festes de la Mercè 2023 ha acabat amb 16 detinguts al conjunt de la ciutat, una desena dels quals a la Zona Universitària, a l’escenari nou del carrer de Menéndez y Pelayo. Se’ls acusa de furts, robatoris amb violència —sobretot de mòbils— i baralles. L’Ajuntament de Barcelona assegura que l’arrancada de la festa major ha estat molt bona i n’ha fet un balanç molt positiu: “Una nit tranquil·la, amb gran afluència de públic i sense incidents remarcables”.

Dispositiu policial a les Corts

Les 16 detencions s’han fet en el marc del dispositiu de la policia catalana per garantir la seguretat ciutadana durant la celebració de la festa major. La majoria d’incidents s’han produït a l’escenari del carrer de Menéndez y Pelayo. En aquesta zona, els Mossos han detingut una desena de persones acusades de delictes menors com furts i robatoris. La policia subratlla que no s’han produït incidents greus.

A diferència del que va passar l’any passat, en què es van produir aldarulls i destrosses greus als entorns de Maria Cristina, aquesta primera nit no hi ha hagut víctimes mortals. L’escenari de Menéndez y Pelayo ha substituït el de l’avinguda de la Reina Maria Cristina, després que l’Ajuntament de Barcelona decidís eliminar-lo de la programació de concerts.

Èxit de públic

L’Ajuntament de Barcelona també ha donat les primeres xifres d’assistència. En total, 25.000 persones han celebrat la festa major a l’escenari de Menéndez y Pelayo, mentre que 40.000 persones ho han fet la platja del Bogatell.

Balanç de mobilitat: dos milions de viatgers

El consistori també ha informat que la nit ha acabat amb un 25 % menys de sinistres de trànsit que l’any passat, amb 31 ferits, cap de greu.

En relació amb la mobilitat, els desplaçaments s’han fet majoritàriament en transport públic, amb 2.267.000 viatgers al conjunt de la xarxa de TMB, un 10 % més que el mateix dia del 2019. Entre les 22 i les 6 h s’han fet 206.744 validacions, un 23 % per sobre de les que es van registrar el 2019.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?