L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va notificar menys de 10 positius per covid-19 en 25 barris de la ciutat la primera quinzena de setembre. I en 10 territoris hi va haver menys de cinc casos confirmats, com Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes; la Font d’en Fargues; la Font de la Guatlla, la Vall d’Hebron o el Coll. De l’1 al 15 de setembre, tres barris es van declarar lliures de covid amb cap contagi.

Per comparar les xifres de positius de coronavirus entre barris és millor calcular-hi la incidència de casos per cada 100.000 habitants, però les dades actuals són tan baixes que ens hem fixat en els valors absoluts. Per això, cal tenir present que barris amb poca densitat de població, com la Clota o Vallbona, poden destacar per tenir menys positius. De fet, juntament amb la Marina del Prat Vermell, no en tenen cap.

Barris amb menys de 10 casos

Tots els districtes, excepte l’Eixample, tenen algun barri amb menys de 10 casos confirmats la primera quinzena de setembre. Nou Barris, Horta-Guinardó, part de Gràcia i de Sarrià – Sant Gervasi es marquen al mapa amb menys afectació i en tons vermells més suaus. Però entre els oasis de pocs contagis hi ha excepcions. Per sobre l’avinguda Diagonal, la Vila de Gràcia n’és una, amb 39 positius detectats al setembre, així com el Carmel (36) i Sant Gervasi – Galvany (34).

El Raval és un dels barris amb més desigualtat entre les zones veïnes de Ciutat Vella. L’ASPB ha comunicat set positius al Gòtic mentre que al Raval se n’han notificat 43. També és el cas de Sant Gervasi – Galvany, que duplica els casos confirmats a Sarrià i triplica els de la resta de barris al districte.

La incidència de covid baixa en 72 barris

Deixant de banda les curiositats de les xifres absolutes, la incidència de casos per cada 100.000 habitants ha disminuït en tots els barris de Barcelona excepte en un: Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, en vermell al mapa de variació. La taxa de la primera quinzena de setembre va ser de 175 positius per cada 100.000 habitants, un 9 % més que en la segona quinzena d’agost.

A continuació, els barris on menys s’ha reduït la taxa de coronavirus (en tons més blanquinosos al mapa) són la Dreta de l’Eixample, la Vila Olímpica del Poblenou, Torre Baró i Pedralbes.