Els Mossos d’Esquadra han desallotjat a primera d’aquest matí una trentena d’activistes que estaven ocupant les casetes d’Encarnació, a la Vila de Gràcia. Diverses furgonetes de la Brigada Mòbil hi han anat mentre els veïns feien un esmorzar popular per evitar la desocupació.

La policia ha actuat en suport de la comitiva judicial i per ordre del Jutjat de Primera Instància número 57 de Barcelona. En arribar-hi els agents, les persones que hi havia concentrades han fet crits contra l’especulació immobiliària i s’han assegut davant la porta del carrer de Manrique Lara, per on s’accedeix al jardí de les casetes.

Segons els veïns, els mossos els han anat retirant un a un de l’entrada i han accedit a dins l’espai després de forçar-ne la porta. Expliquen també que la comitiva judicial els ha comunicat que precintarà les finques i apuntalarà els edificis. Els veïns hi han estat d’acord però han demanat que se’ls garanteixi que no s’enderrocaran i que podran continuar fent ús del jardí. De fet, els Mossos han explicat a betevé que han lliurat l’edifici a la propietat perquè, com mana la interlocutòria judicial, aquesta inici les obres pertinents “per garantir la seguretat estructural de l’edifici, però no per enderrocar-lo”.

Desallotjament casetes Encarnació

Una estona més tard, uns operaris han començat a descarregar maons i puntals que serviran per consolidar els edificis. En principi la propietat pretén apuntalar i tapiar les finques, però també està prevista la retirada de l’amiant que hi al jardí i la reparació dels desperfectes que es van ocasionar a la finca del costat, al número 19, quan van començar els treballs d’enderroc.

Durant tot el matí els Mossos d’Esquadra i seguretat privada han custodiat la propietat per evitar que s’ocupi de nou l’espai.

Desallotjament Casetes Encarnació

El consistori expropiarà les finques

El govern municipal manté la voluntat d’expropiar les finques. El regidor del districte, Eloi Badia, ha assegurat que ja han iniciat els tràmits per dur a terme l’expropiació i que ja s’ha comunicat als propietaris. Badia ha assegurat que han intentat mediar amb la propietat perquè retirés la denúncia. Reconeixen, però, que no se n’han sortit.

El regidor també ha assegurat que el futur del conjunt està clar, perquè es catalogaran les cases com a patrimoni arquitectònic de la ciutat i l’alzina com a patrimoni verd. I ha recordat que la intenció del consistori es ubicar-hi habitatge protegit i equipaments.

Manifestació aquest dijous a la tarda

La plataforma Salvem l’Alzina ha convocat una manifestació aquest dijous, a les 19 hores, per mostrar el rebuig contra el desallotjament. Els veïns han explicat que estan d’acord que es garanteixi la seguretat de tot aquest patrimoni, però un cop consolidada l’estructura, volen seguir fent ús del jardí, perquè asseguren que s’ha convertit en un espai de trobada. Per això, estan estudiant mesures legals per aconseguir-ho.

El conjunt de les casetes, que comprenen els números 13, 15 i 17 del carrer de l’Encarnació, va ser ocupat per la plataforma Salvem l’Alzina, després que la propietat comencés els treballs d’enderroc per edificar-hi pisos.

Després dos mesos de negociació entre l’Ajuntament i la propietat, el consistori finalment va anunciar que expropiarà les finques, per salvar les casetes i també l’alzina centenària que hi ha al mateix terreny.