L’Ajuntament de Barcelona està estudiant presentar-se com a acusació particular en el cas de presumptes abusos sexuals al Col·legi Claret, del Camp d’en Grassot. Ho ha dit aquest dimecres en una entrevista a ‘bàsics‘ el comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba. Ha explicat que, més enllà de la reacció del centre -ha emès un comunicat dirigit a les famílies– “l’escola ha de fer més, ha de demanar perdó” i, en aquest sentit, ha destacat que “el no coneixement dels fets no l’eximeix de la responsabilitat”.

És un cas aïllat o un d’estructural?

El comissionat d’Educació també ha especificat que, en cas de personar-se com a acusació, ho faria “contra el presumpte abusador i no pas contra la institució”, tal com sí que va passar en el cas als Maristes les Corts. Així, Miquel Àngel Essomba ha explicat que “primer cal analitzar si es tracta d’un cas aïllat o d’un element més sistèmic de l’organització”, tot i que ha apuntat que “a Barcelona, pel que es coneix, s’han donat casos puntuals en persones”. Una circumstància que, ha demanat, no sigui motiu per “identificar el conjunt de l’organització” amb les actituds personals d’un individu concret.

Efecte bola de neu

Aquest presumpte cas d’abusos sexuals, que la víctima ha relatat al ‘bàsics’, se suma al reguitzell dels que s’han destapats les últimes setmanes a diverses parròquies o centres escolars religiosos del país. Es tracta “d’una bola de neu”, ha dit Essombo, que “ha permès a moltes víctimes dir obertament que van ser patir abusos“, un fet “positiu per poder prendre consciència d’un problema social”.

Parlar-ne, ha dit el comissionat d’Educació, “ajuda les víctimes a tenir un procés de rehabilitació psicològica davant d’un trauma dolorós”. Segons ha detallat “el 80 % dels casos es produeixen en l’àmbit familiar”, i ha deslligat aquest fenomen de l’àmbit educatiu.

En aquest sentit, Essomba ha afirmat que “els escolars tenen més seguretat”, tot i que ha recordat que “els processos de transparència dels centres han de ser més oberts perquè no és suficient amb voler dur un cas a la fiscalia”.