L’Hospital Vall d’Hebron ha presentat els resultats del programa Comik, de medicina personalitzada en càncer pediàtric, aplicat sobre 40 pacients. Aquest tractament es va posar en marxa en aquest centre sanitari el 2016 i permet realitzar una anàlisi genètica exhaustiva dels tumors sòlids. Està dirigit a pacients que no responen a les teràpies actuals o que són en situació de recaiguda. D’aquesta manera, es pot obtenir una “signatura molecular del tumor específica de cada pacient”.

Una de les aplicacions que té l’obtenció d’aquesta informació genètica és la implantació d’una part del teixit tumoral en ratolins, al mateix òrgan o teixit que el pacient afectat. Això permet “testar de forma segura tractaments personalitzats per a cada pacient”. L’Hospital Vall d’Hebron és pioner al conjunt de l’estat a generar aquest tipus de “tumors mirall” en un programa de medicina personalitzada en càncer infantil.

Càncer infantil i càncer adult

El càncer infantil és diferent del de l’adult perquè els tumors pediàtrics són el resultat d’alteracions genètiques en edat primerenca. En canvi, els tumors d’adults s’associen més amb l’estil de vida o amb factors de risc ambientals. Des del 2016, gràcies al programa Comik s’han identificat “dianes moleculars que han permès l’ús de teràpies personalitzades en el 35 % dels 40 pacients inclosos al programa”, segons ha explicat la doctora Raquel Hladun, del Servei d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron.

Tractament pioner per al càncer infantil amb “tumors mirall’

La tècnica d’implantar teixits tumorals en ratolins per observar-ne l’evolució ja es realitza en altres centres. Però en el cas del programa Comik, de l’Hospital Vall d’Hebron, no s’aplica sobre el teixit subcutani de l’animal, sinó que es fa sobre el mateix òrgan o àrea que el tumor original del pacient. El tractament ha permès establir 24 models de “tumors mirall” en ratolins, que representen fins a 11 tipus diferents de tumors pediàtrics. Això ha permès “l’ús de més de vuit teràpies dirigides diferents, sigui amb fàrmacs ja aprovats, altres teràpies en assaig clínic o programes d’accés a fàrmacs en recerca fora d’assaig clínic”.