detingut home abús sexual dona burundanga
La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha decidit portar el govern municipal davant la fiscalia i el jutjat d’instrucció perquè considera que hi ha hagut una mala gestió de la pandèmia del coronavirus al cos de la Guàrdia Urbana. El sindicat majoritari a les administracions públiques ha denunciat penalment l’Ajuntament per presumptes delictes contra els drets dels treballadors i de lesions per haver “posat en perill els treballadors i les seves famílies”.

800 agents, afectats pel virus

El sindicat explica que des que va començar la pandèmia ja hi ha hagut 800 treballadors de la Guàrdia Urbana afectats per la covid-19 dels 3.000 que formen la plantilla. Els representats sindicals en culpen en un comunicat l’alcaldessa i els responsables de la Guàrdia Urbana, a qui acusen de “falta de previsió, improvisació i negligència”. En paral·lel, denuncien que s’han convocat el Comitè de Salut Laboral i el de Seguretat en set ocasions per abordar la qüestió però les reunions no s’han fet. D’altra banda, la CSIF remarca que des de l’inici de l’estat d’alarma no s’ha racionalitzat la plantilla tal com marcava el decret d’alcaldia del 14 de març per als serveis essencials amb l’objectiu de garantir l’operativitat de la Guàrdia Urbana.

Manca de material protector

El sindicat de funcionaris també incideix que hi ha hagut una falta d’elements de protecció per al personal malgrat que l’Ajuntament tenia “temps, mitjans i autonomia suficients”. De fet, denuncia que, en una primera etapa, la prefectura els va prohibir l’ús de la mascareta perquè “creava alarma social”. Es dona el fet que la CSIF ja havia portat prèviament el cas a Inspecció de Treball per la manca de protocols de seguretat i d’elements de protecció entre la plantilla.

Denuncien desgavell amb els tests als agents

La Central Sindical Independent i de Funcionaris afirma que el consistori “no ha estat capaç o no ha tingut la intenció d’establir plans generals de contingència, d’avaluació de riscos o, simplement, directrius de prevenció. La falta de tests en el cos ha estat la tònica general“. Assegura també que alguns treballadors que havien estat en contacte amb positius van fer una quarantena de 15 dies però es van reincorporar sense que se’ls practiqués cap prova per detectar si estaven infectats. La CSIF diu que a altres agents sí que se’ls va fer un test però es van reincoroporar abans d’obtenir-ne els resultats. I en alguns casos van acabar donant positiu. El sindicat diu que van ser decisions “temeràries i imprudents”.