Un grup de veïns ha creat la plataforma Defensem Can Raventós, que demà es presentarà als veïns a través de la plataforma Jitsi Meet a les 18 h. La trobada havia de ser a la Casa Orlandai, però s’ha hagut de canviar a format virtual a causa de les noves restriccions a Barcelona per la covid-19.

La plataforma vol que la casa de Can Raventós, de l’any 1848 i d’estil classicista, que està catalogada com a edifici històric de la ciutat, es converteixi en un equipament, i que el seu jardí també sigui públic. La finca està situada a Sarrià, entre els carrers de Bonaplata i Fontcoberta, i té més de 2.300 metres quadrats.

Un equipament amb jardí

La plataforma Defensem Can Raventós voldria que la casa “es convertís en un equipament per al barri perquè el pugui gaudir tot el veïnat”, diu la Clara Darder, coimpulsora de l’agrupació veïnal. Consideren que al barri falten molts equipaments i voldrien que fos un espai per a la cultura popular, una residència per a gent gran o un espai juvenil. També volen que la ciutadania pugui gaudir del jardí de la finca que, diuen, és un pulmó verd de Sarrià – Sant Gervasi amb arbres que creuen que s’haurien de protegir.

La propietat hi vol construir pisos de luxe

Fa més de 10 anys que la propietat vol construir edificis de luxe al jardí de la finca i que intenta que l’Ajuntament aprovi un nou planejament urbanístic per fer-ho possible. L’associació de veïns de Sarrià ha aconseguit dues vegades, el 2016 i el 2019, que no tiressin endavant els projectes de construcció de pisos de luxe al·legant que el planejament no respectava prou la casa catalogada.

Tot i que actualment hi viu una persona usufructuària de la família, la propietat vol edificar 36 pisos de luxe. “És impossible construir tots aquests pisos de luxe sense malmetre el jardí”, diu Darder. A més, la plataforma opina que es veurien perjudicades les finques del costat per l’alçària dels edificis, així com també es perdria vegetació històrica del jardí.