Una infermera desinfecta un llit d'hospital
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

(ACN) Més d’un 57 % dels hospitalitzats per la covid-19 van desenvolupar símptomes neurològics. De fet, en el 4 % de les víctimes, les afectacions neurològiques n’han suposat la causa principal de mort. Això es desprèn de les dades obtingudes pel registre espanyol ALBACOVID, publicat per la revista ‘Neurology’, i segons informa la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Aquest registre es va fer al març entre tots els hospitalitzats per coronavirus a la província d’Albacete i és el més extens que s’ha publicat fins ara d’àmbit internacional, amb més de 800 pacients.

Les dades reflecteixen més afectació neurològica que altres estudis internacionals, com per exemple un fet a la Xina que indica que els símptomes neurològics estaven presents en el 36 % dels pacients amb covid-19.
Tot i això, el president de la SEN, José Miguel Lainez, considera que les dades aportades pel registre ALBACOVID els fan pensar que són “les més aproximades” i ajustades a la població. Així, Lainez ha afirmat que les manifestacions neurològiques són més comunes del que es pensava.

Tenint en compte aquestes conclusions, el doctor ha recomanat que els sanitaris “mantinguin una estreta vigilància neurològica sobre els pacients afectats per SARS-CoV-2 per reconèixer de forma precoç possibles complicacions del sistema nerviós”.

Quins són els símptomes neurològics?

Segons el registre ALBACOVID, en el 2,5 % dels casos de pacients amb símptomes neurològics van ser precisament aquests símptomes els que els van fer anar a urgències. Entre els denominats símptomes inespecífics, miàlgies (17,2 %), mal de cap (14,1 %) i marejos o inestabilitat (6,1 %) van estar presents principalment en les primeres etapes de la infecció. D’altra banda, l’anòsmia o pèrdua de l’olfacte (4,9 %) i l’alteració del gust (6,2 %), també presents en les primeres etapes, van ser més freqüents en casos menys greus, i en un 60 % va ser la primera manifestació clínica de la malaltia.

A més, gairebé un 20 % dels hospitalitzats van patir algun trastorn de consciència (19,6 %), tot i que principalment aquest símptoma va aparèixer en pacients d’edat avançada i amb covid-19 greu o avançada. També es van registrar altres símptomes greus i més específics des de l’àmbit neurològic com miopaties (3,1 %), disautonomia (2,5 %), malaltia cerebrovascular (1,7 %), convulsions (0,7 %) i trastorns del moviment (0,7 %).

Igualment, s’ha registrat algun cas d’encefalitis, síndrome de Guillain-Barré i de neuritis òptica, tot i que menys freqüents. A més, un 20 % dels pacients va desenvolupar símptomes neuropsiquiàtrics com l’insomni, l’ansietat, la depressió i la psicosi.

Un dels principals responsables del registre, el doctor Tomás Segura, ha remarcat que s’ha constatat que l’obesitat és un factor de risc de gravetat per sobre de la resta. “Possiblement perquè el pacient amb obesitat té menys capacitat de ventilació i, d’altra banda, una major facilitat per respondre amb una resposta immunitària excessiva”, afirma.

Paral·lelament, la SEN està realitzant el Registre covid-19, amb les aportacions voluntàries de neuròlegs que detecten símptomes neurològics en pacients amb coronavirus. Lainez ha explicat que hi ha alguns símptomes inespecífics com el mal de cap o els marejos que poden estar associats directament amb la infecció pel virus, però en canvi hi ha altres complicacions neurològiques, les més greus, que es produeixen com a conseqüència de la hiperactivació del sistema immune.