Aquest edifici residencial ubicat al centre històric de Sarrià és conegut com a Can Raventós. Va ser construït l'any 1848 i està considerat patrimoni històric de Barcelona. La casa es troba en una finca propietat de la societat mercantil Bigdal 5000, que ara hi vol construir dos blocs d'habitatges. “Ara en aquests moments, tot això és jardí, i aquí hi hauria un bloc de pisos.” L’Associació de Veïns de Sarrià ha presentat un escrit d'al·legacions a l'Ajuntament perquè considera que aquesta promoció privada ofegarà l'edifici històric catalogat. EULÀLIA MARQUÈS, AV Sarrià “La fitxa del catàleg diu que s'han de deixar 10 metres al voltant. En aquest planejament no s'hi deixen. Altres coses també seria veure les altures que es fan dels blocs, que el Pla General Metropolità diu planta baixa més dos, aquí hi ha llocs que es fa planta baixa més tres. Doncs això també es veu que no es compleix la normativa.” Durant quasi 25 anys, l'Elias Valle ha pogut veure el jardí d'aquesta finca. Quan el projecte s'executi, tindrà un bloc de pisos al davant. L'entitat veïnal creu que el pla presentat pel promotor no té en compte la funció urbana i social de l'espai, i que l'Ajuntament hauria de ser sensible en aquest aspecte. EULÀLIA MARQUÈS, AV Sarrià “Creiem que hauria de fer valdre més els criteris patrimonials arquitectònics i històrics, i sobretot en els punts en que el Pla General Metropolità, que és dels anys 70, doncs no hi tenia una especial cura, perquè eren unes altres èpoques, uns altres conceptes i que això s'hauria de revisar.” El període d'al·legacions es va tancar la setmana passada i ara l'Associació de Veïns de Sarrià espera la resposta de l'Ajuntament. A més, demana que se'ls tingui en compte en aquest planejament perquè consideren que aquest és un espai important per al barri.

L’Associació de Veïns de Sarrià qualifica de “veritable atemptat patrimonial” l’actuació urbanística que la promotora Bidgal 5.000 SL vol dur a terme a la finca de Can Raventós, de la qual és propietària. Aquesta societat mercantil ha presentat un pla especial integral i de millora urbana per a aquesta finca, on vol construir dos blocs de pisos.

A la propietat —de més de 2.300 metres quadrats, i que dóna als carrers de Bonaplata i carrer de Fontcoberta— hi ha l’edifici Can Raventós, d’estil classicista, construït el 1.848 i catalogat dins del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. A la casa hi viu Montserrat Raventós, que n’és l’ocupant vitalícia.

Segons la fitxa del catàleg, s’han de conservar l’edifici, les façanes i rehabilitar la casa. També especifica que en cas que s’hi construeixi al voltant, s’han de deixar 10 metres d’amplària. “En aquest planejament que han presentat no es deixen aquests metres. Les altures que fan els nous blocs tampoc no segueixen el que estipula el Pla General Metropolità. Es pot construir una planta baixa i dos pisos. Aquí s’hi vol fer un bloc amb planta baixa i tres pisos més. Tampoc no hem vist que s’hagi fet un estudi seriós de la casa”, denuncia Eulàlia Marquès, membre de la vocalia d’urbanisme de l’Associació de Veïns de Sarrià.

L’entitat veïnal ha presentat un escrit a l’Ajuntament en què al·lega que donant el vistiplau a aquest pla especial, el consistori no està fent valdre els criteris patrimonials, arquitectònics i històrics. “L’actual Pla General Metropolità és dels anys 70. Era una altra època i s’hi tenien en compte altres conceptes. Això s’hauria de revisar. No dóna resposta als reptes de poder mantenir com cal el patrimoni arquitectònic de la ciutat”, afegeix Marquès.

Des d’aquesta entitat adverteixen, a més, que l’actual jardí de la finca desapareixerà. “Perdrem aquest buit urbà, d’alt valor ambiental i paisatgístic en un centre històric altament congestionat aquí a Sarrià”, escriuen al document d’al·legacions presentat a l’Ajuntament. En aquest sentit, l’associació de veïns lamenta que no s’hagi sigut sensible per compaginar els interessos dels propietaris i els dels veïns. “Es podria haver deixat un pas per veure el jardí des dels dos carrers, però aquest és un criteri que correspon als tècnics”, afegeix Eulàlia Marquès.

El període d’al·legacions ja es va tancar la setmana passada. Ara l’Associació de Veïns de Sarrià espera la resposta de l’Ajuntament, que ha d’aprovar definitivament en Consell Municipal.