L’any vinent podrien arribar a Catalunya fins a 6.000 menors estrangers no acompanyats, el doble d’aquest any, quan ja n’hi ha 3.000. Així ho ha assegurat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. Amb la previsió de xifres a la mà, ha recalcat que el govern català continua treballant per acollir i, sobretot, per donar oportunitats als joves i facilitar-ne la inserció laboral.

Residència i formació, en un mateix centre

El Homrani ha presentat aquest dilluns, juntament amb el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, un nou model d’acollida per a aquests nois. La Generalitat ha engegat el primer centre que combina residència i, alhora, acompanyament i formació. És a dir, els joves hi poden dormir i, al mateix temps, rebre classes d’idiomes i aprendre un ofici: auxiliar de pintura, d’activitats forestals o bé auxiliar d’hostaleria (cuina i càtering). Una fórmula que, segons la Generalitat, els permetrà “una millor integració al món laboral”.

El nou espai està situat al Complex Educatiu de Tarragona, a l’Antiga Universitat Laboral, i s’hi allotgen des del juliol una quarantena d’adolescents i joves d’entre 16 i 21 anys, provinents del nord i del centre d’Àfrica. És una experiència pilot, però la idea és, a la llarga, estendre el model per tot territori català, també a Barcelona. En aquest sentit, s’han reservat 900 places a centres on s’imparteixen programes educatius i d’inserció laboral a menors que no han superat l’ESO.