soldats exèrcit a Saló Ensenyament

Fonts de Defensa han confirmat a betevé que per primer cop no hi haurà un estand dedicat a l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament, una decisió “tècnica” del ministeri del govern del socialista Pedro Sánchez. És el primer cop des del 2001 que no hi haurà representació de Defensa en el principal esdeveniment del sector educatiu català.

Protestes antimilitaristes en les últimes edicions

En els últims dos anys, hi ha hagut diverses protestes en aquest espai dins el saló per part del col·lectiu Desmilitaritzem l’Educació per denunciar la presència militar al certamen. Aquest 2019 el Saló de l’Ensenyament se celebrarà entre el 20 i el 24 de març al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona.

protesta contra presència exèrcit Saló Ensenyament

Crítiques del PP al govern socialista

Des del PP, s’han afanyat a criticar el president del Govern espanyol per aquesta decisió. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, considera que Pedro Sánchez avala així “els insults i menyspreus” de l’alcaldessa, Ada Colau, a les forces armades.

El govern Colau, contrari a la presència de militars

Colau, en una atenció als mitjans aquest dilluns, ha assegurat que l’Ajuntament encara no té la confirmació oficial que l’Exèrcit no estarà present a la fira. Malgrat això, ha defensat que l’Ajuntament sempre ha donat suport a “una demanda històrica de la societat civil i de diverses plataformes antimilitaristes” que demanaven que els militars no participessin en aquests espais educatius.

Des que va arribar a l’Ajuntament, Colau ha criticat en diverses ocasions la presència de l’Exèrcit en fires educatives. L’any 2016, el Ple municipal va aprovar una declaració institucional per excloure les forces armades d’aquests certàmens.

colau critica presència soldats Saló Ensenyament

En declaracions al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé, la regidora de la CUP Eulàlia Reguant s’ha mostrat “contenta” per la decisió i ha confirmat que “hi havia converses de fa temps que anaven cap aquí”.

Uns anys no absents de polèmica

La presència de l’estand militar al certamen va generar polèmica des que hi va arribar, i en els últims anys s’ha accentuat. “Aquest Plenari acorda defensar un Saló de l’Ensenyament sense la presència de les forces armades espanyoles”, va llegir Marta Rovira, de la CUP, el 26 de febrer de 2016. Aquesta declaració institucional de l’Ajuntament va ser la primera passa del govern de Colau per excloure l’Exèrcit del Saló de l’Ensenyament. El gest, aleshores, va ser insuficient perquè el Ministeri de Defensa hi va tornar a ser. La resposta de l’alcaldessa, Ada Colau, va ser apropar-s’hi per fer-los saber que no estava d’acord amb la seva presència al saló. Tot i això, l’any següent els militars van triplicar el seu espai a la fira. Finalment, enguany no hi seran.