L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit a través de Twitter que es va limitar “a expressar des del respecte la decisió del Ple Municipal: separar l’exèrcit i l’espai educatiu”. Colau ha agraït les paraules de l’excap de l’Estat Major de la Defensa i actual membre de Podem, José Julio Rodríguez, que ha assenyalat que “en les paraules de Colau no hi ha menyspreu, humiliació… L’alcaldessa fa referència a l’aprovat en el ple.”

Des de Madrid, el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, ha assegurat que les paraules de Colau són “una falta de respecte institucional i d’educació en el personal”. Morenés ha dit que el seu gest va ser “gratuït” i que “no es pot justificar de cap manera”. En la mateixa línia, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha considerat que Colau va actuar amb “sectarisme”, i que “ha de ser rebutjada per tots els demòcrates”. També han reaccionat el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, que ha afirmat que Ada Colau és alcaldessa “perquè hi ha un exèrcit que cuida de tots”; i la ministra de Foment, Ana Pastor, que també ha titllat Colau de “sectària”.

En la mateixa línia, el director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, ha demanat respecte als militars i s’ha referit al comentari de l’alcaldessa de Barcelona com a “impresentable”. Amb tot, ha declarat que “no s’hi ha de donar cap importància”.

Aquest dimecres, tant la líder de Ciutadans, Carina Mejías, com el del PP, Alberto Fernández Díaz, ja havien retret a Colau la conversa mantinguda amb els representants de l’exèrcit presents al saló.