L’agent de la Guàrdia Urbana que va abatre d’un tret la gossa Sota s’ha defensat dels fets dient que va disparar l’animal perquè va sentir por i va témer per la seva integritat. Segons fonts judicials, anteriorment la gossa havia mossegat el policia al colze i, al cap d’uns moments, va dirigir-se a ell corrents. L’agent es va veure sol i va creure que l’atac era imminent, motiu pel qual va utilitzar la seva arma reglamentària i va abatre la gossa.

El policia ha declarat, juntament amb un altre agent amb qui feia patrulla, com a investigat per un delicte de maltractament animal davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de Barcelona. Els fets es remunten al 18 de desembre quan una gossa, la Sota, va acabar abatuda d’un tret per la Guàrdia Urbana després que, segons fonts municipals, l’animal mossegués un dels policies al braç.

En la declaració d’aquest dilluns, han comparegut els dos agents implicats en l’actuació, que només han contestat les preguntes del jutge, el fiscal i la seva defensa. No han volgut respondre cap de les acusacions populars – que són associacions animalistes- ni tampoc l’advocada del propietari de la gossa, Inés Guardiola, que veu sospitosa l’estratègia. Per aquesta lletrada, els agents s’han contradit i els fets que han relatat no coincideixen amb l’atestat policial.

Versions contradictòries

El propietari de la gossa i els agents de la Guàrdia Urbana expliquen diferents versions dels fets. Mentre que el tenidor -que va declarar dijous passat– defensa que l’animal estava tranquil quan li van disparar, la Guàrdia Urbana sosté que van aturar el noi perquè duia l’animal deslligat. Fonts judicials presents a la declaració expliquen que el noi, abans que els agents baixessin del cotxe policial, va insultar-los i va llençar-se contra el vehicle.

Els policies han explicat que van demanar-li la documentació i que lligués la gossa reiterades vegades. Han explicat, però, segons fonts presents a la declaració, que el noi estava molt agressiu i que va exaltar la gossa, que va saltar sobre d’un dels agents i va mossegar-li al colze i li va provocar una ferida lleu. Durant la intervenció, els agents van empènyer el propietari de l’animal per apartar-se’n i van fer servir les porres per agafar distància i demanar col·laboració. En aquell moment, un dels policies va veure que el tenidor de la gossa parlava amb l’animal i l’atiava perquè estigués agressiu i just va sortir corrents a gran velocitat cap a l’altre agent, que va decidir abatre’l davant l’amenaça d’una nova agressió. 

La distància del tret

Una altra de les qüestions que afronta les parts és la distància a la qual el guàrdia urbà va disparar la gossa. Segons la defensa dels agents, el policia la va abatre quan quasi bé tenia l’animal a sobre. Ara bé, l’advocada Inés Guardiola, que exerceix l’acusació particular, insisteix que el tret es va produir a més distància. Ho prova, diu, la necròpsia que conclou que a la ferida ni tan sols hi havia restes de pólvora.

A més dels dos policies implicats, aquest dilluns també han comparegut dos testimonis, que van arribar al lloc dels fets quan l’animal ja era mort. Segons l’advocada de l’acusació particular, han explicat que l’actitud de la policia era “molt hostil amb tothom”. També ha remarcat que van tenir la gossa morta al terra durant molta estona, sense que ningú se n’ocupés o intentés salvar-li la vida.

Es dona el cas que aquest dilluns també havien de declarar dos testimonis protegits per por a represàlies, però la fiscalia i la defensa dels agents hi va presentar recurs i el jutge ha retirat la protecció. Per això, l’acusació particular ha renunciat a aquests dos testimonis mentre presenta un recurs a l’Audiència de Barcelona perquè els tornin a protegir.

Concentració en defensa de la Sota

A les portes dels jutjats, s’hi han concentrat durant tot el matí una vintena de membres de SOS Animals Maresme en defensa de la gossa Sota. Amb càntics com “Guàrdia Urbà, assassí” i diversos cartells reivindicatius, han demanat justícia per l’animal. Neguen que la gossa Sota mossegués el policia, qui creuen que podria haver actuat d’una altra manera i estalviar-se l’abatiment. Per això, demanen que, d’una banda, es millorin els protocols de la policia amb els animals i, de l’altra, que el Codi penal consideri els animals subjectes de dret igual que les persones.