El propietari de la gossa Sota, abatuda d’un tret per la Guàrdia Urbana el desembre de l’any passat, assegura que l’animal estava tranquil, sense bordar, i que un dels agents el va disparar amb l’arma reglamentària sense cap justificació. És el que ha declarat el noi aquest dimecres davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de Barcelona, on ha comparegut com a denunciant d’un suposat delicte de maltractament animal i lesions contra els dos policies que van intervenir en l’actuació. El tenidor de la gossa acusa els agents d’haver-lo agredit. Primer colpejant-lo a la cara, i després durant la detenció i el trasllat a comissaria.

Aquesta versió contradiu la de la Guàrdia Urbana. Segons la defensa dels dos agents investigats, els policies van aturar el noi perquè duia la gossa deslligada i, després de requerir-li diverses vegades que el lligués i els mostrés la documentació, assegura que el noi els va insultar i increpar. En aquest moment, afirma que la gossa va mossegar el braç a un dels agents i posteriorment van procedir a abatre-la. També van detenir el propietari de la gossa per un suposat delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

L’informe de l’Hospital Clínic

Fonts judicials asseguren que, en la detenció, el noi estava alterat, motiu pel qual van aplicar el protocol de persones agitades i va ser atès a l’Hospital Clínic, que va subministrar-li tranquil·litzants. L’informe mèdic, al qual ha tingut accés betevé, detalla que el jove estava sota els efectes de les drogues. També recull que, en aquell moment, va admetre que la gossa va atacar els agents “mossegant només a la roba”, fet que contradiu la versió que ha donat davant el jutge aquest dimecres.

L’advocada del noi, Inés Guardiola, no dona cap credibilitat a aquest informe, ja que a l’hospital el propietari de la gossa no estava assistit per cap advocat ni tampoc tenia traductor perquè és estranger. Remarca, a més, que estava sota els efectes dels calmants.

Denúncies contraposades

Per aquest cas, hi ha una investigació oberta als jutjats de Barcelona on consten dues denúncies. D’una banda, la que va interposar la Guàrdia Urbana contra el propietari de l’animal, a qui van arrestar i denunciar per un delicte d’atemptat a l’autoritat. El noi ja va comparèixer com a investigat als jutjats en funcions de guàrdia, però es va acollir al dret a no declarar.

De l’altra, el propietari – i també diverses associacions animalistes com PACMA i Nova Eucària, que consten com a acusació populars- ha presentat una denúncia penal contra els agents per maltractament animal i lesions, una denúncia que ha ratificat en la declaració d’aquest dimecres.

La investigació continuarà el proper dilluns 1 de juliol, quan compareixeran al mateix jutjat els dos guàrdies urbans que hi van intervenir com a investigats. Juntament amb ells, declararan també quatre testimonis dels fets, dos dels quals protegits. Els altres testimonis són dos ciutadans que van presenciar els fets.