Després que la secretària de Salut, Carmen Cabezas, expliqués que algunes de les dosis de la vacuna han caducat, els experts també hi volen dir la seva. Aquest dissabte, Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic en farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, ha remarcat la importància de valorar si aquestes dosis es poden posar i fer-ho amb celeritat. També ha valorat l’opció d’utilitzar els vaccins que estiguin a punt de vèncer el plaç dels 31 dies per posar la tercera dosi als col·lectius que la necessitin.

A nivell internacional, diu Prieto-Alhambra, s’ha de millorar la planificació i distribució de les dosis, i caldria contribuir que els països amb menys recursos puguin fabricar vacunes. Tot i això, ha remarcat que les autoritats sanitàries han controlat molt la qualitat de les vacunes.

És important que, les vacunes que tenim, les posem ràpid
Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic en farmacoepidemiologia

Salut admet que hi ha vacunes caducades

El Departament de Salut ha explicat aquesta setmana que algunes de les dosis de la vacuna que encara queden per subministrar han caducat. Tot i que alguns experts ja comptaven amb la possibilitat que passés, el bon ritme de vacunació d’abans de l’estiu va fer que els responsables de Salut s’anticipessin. Es van descongelar massa dosis tenint en compte les vacunes que s’han acabat posant als ciutadans, i algunes ja han passat els 31 dies en què es mantenen en bones condicions abans no caduquen.

També cal tenir en compte el tipus de vacuna que s’ha administrat. De les quatre aprovades per la comunitat científica europea, Pfizer, Moderna, Janssen i AstraZeneca, les dues primeres són més inestables i necessiten conservar-se en congeladors a molt baixa temperatura, mentre que els vaccins de Janssen i AstraZeneca són més estables i poden emmagatzemar-se més dies en neveres normals.