hospital clinic UCI coronavirus
Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)

Les dades de mortalitat de la covid-19 a Barcelona del mes de setembre no tenen res a veure amb els registres que hi havia quan la pandèmia va esclatar. Tot i això, el coronavirus ja ha causat la mort de 5.000 barcelonins en hospitals i centres sociosanitaris des que el Departament de Salut va notificar la primera defunció. Això representa el 69 % del total de decessos per covid (7.255). Un 20 % de ciutadans (1.482 persones) han mort en una residència geriàtrica i un 6 % (445) a casa. El 5 % restant són defuncions que Salut no ha classificat per manca d’informació.

Els percentatges de mortalitat són similars als de Catalunya, tot i que en l’àmbit català hi ha més defuncions pendents de classificar, l’11 % d’un total de 23.800. Actualment, 15.214 catalans han mort per la covid en un hospital o centre sociosanitari, és a dir, el 64 %. L’evolució de mortalitat ha variat de forma destacable amb la campanya de vacunació. De fet, Salut assegura que les vacunes han evitat fins a 9.500 morts a Catalunya.

Cada dia de setembre moren 10 persones

Si analitzem les mitjanes diàries de defuncions, de moment, cada dia de setembre han mort 10 persones. En la primera quinzena d’agost eren gairebé el triple, amb 29 decessos diaris per coronavirus. L’onada que va comportar més morts va ser la primera amb 140 èxitus en un sol dia, el 31 de març del 2020.

Al llarg del 2021, hi ha hagut 20 dies amb zero defuncions a Barcelona: dues es van comunicar al maig; la majoria es van notificar al juny, abans de pujar la cinquena onada; i quatre, al juliol. Tot i això, cal tenir present que els serveis funeraris reporten amb retard la informació. Hi ha hagut moments de la pandèmia en què s’han afegit defuncions de mesos anteriors.

Les defuncions setmanals s’estanquen

En la primera quinzena de setembre les morts per covid a Barcelona s’han estancat a l’entorn de la vintenta cada setmana. Fins i tot, del 6 al 12 de setembre, Salut ha comunicat una persona morta més (21). En el pic de la cinquena onada es van registrar 72 decessos a la ciutat i fa un mes que el balanç setmanal està per sota de la cinquantena.