La diabetis és un factor de risc important que empitjora l’evolució d’aquells que emmalalteixen de covid-19. Un estudi publicat a la revista ‘The Lancet’ assegura que un terç de les persones que van morir a la primera onada a Anglaterra eren diabètiques. Segons el metge de família i membre de la Xarxa de Grups d’Estudi de la Diabetis (redGDPS), Jaime Amor, hi ha diversos factors que fan que les persones amb diabetis tinguin un risc afegit.

D’una banda, explica Amor, la diabetis eleva la probabilitat de patir problemes cardiovasculars com infarts o ictus i provoca una alteració dels vasos sanguinis “que són més fibrosos i poden acumular més capes de colesterol i lípids”. A més, afegeix, el pacient amb diabetis “té una resposta immunitària alterada generada per la hipoglucèmia”.

Els vasos sanguinis ja afectats per la diabetis i la resposta immunitària alterada d’aquests pacients són la cascada perfecta perquè els risc augmenti”
Jaime Amor, membre de redGDPS

A més, recorda que en els casos més greus la covid-19 és una malaltia inflamatòria, que fa que els òrgans funcionin més lentament i afavoreix la coagulació de la sang. “Els vasos sanguinis ja afectats per la diabetis i la resposta immunitària alterada d’aquests pacients són la cascada perfecta perquè els risc augmenti”.

A més, sovint els pacients amb diabetis tenen altres complicacions com hipertensió, colesterol alt o obesitat, que s’ha demostrat que també suposen un risc afegit en els malalts de coronavirus. La diabetis tipus 2 (la majoritària), a més, també afecta molta gent gran.

Responen pitjor al tractament amb cortisona

Un dels problemes afegits que dificulta el tractament de les persones amb diabetis que han agafat la covid-19 és que responen pitjor al tractament amb cortisona, que és clau quan ja hi ha afectació pulmonar. “La cortisona fa que la diabetis es descontroli”, explica el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri. “Si tens un pitjor control en la fase aguda de la malaltia, amb els nivells de sucre més elevats, el pronòstic és pitjor”, afegeix.