L’empresa privada Desokupa ha desallotjat el grup de joves, la majoria magrebins i alguns d’extutelats per la Generalitat, que ocupaven un pis del barri de Sant Pere. El propietari de l’habitatge explica que els ocupants van entrar-hi aquest dimarts i van canviar-ne el pany per evitar ser expulsats.

Els veïns asseguren que, des d’aleshores, els episodis de violència ocasionats per els joves eren constants. Per això, desesperat per la situació, el propietari va decidir contractar l’empresa, dedicada a desallotjar ocupants i “garantir la propietat” de les persones, per recuperar el pis.

Segons els veïns, el grup de nois i noies ─que, alguns d’ells, haurien viatjat sols a Barcelona quan eren menors d’edat, és a dir, els coneguts com a menors estrangers no acompanyats (MENA)─ va ocupar un pis al carrer de Lluís el Piadós dimarts a la tarda. Un cop van entrar-hi, els Mossos d’Esquadra no van poder desallotjar-los sense autorització judicial perquè no estava demostrat que l’entrada a l’habitatge fos “flagrant”.

Davant d’això, els veïns van optar per unir forces i actuar per evitar que n’hi entressin més. Però alguns joves van aconseguir evitar els obstacles del veïnat i van accedir al pis pujant per la façana i entrant-hi per la finestra.

Mossos acudint a un pis ocupat de Ciutat Vella

Abans de fer efectiu el desallotjament i en declaracions a TV3, un dels joves va explicar que no tenen on anar. Alguns d’ells, diu, van estar tutelats per la Generalitat, però un cop compleixen els 18 anys tornen al carrer.

Menors marxant d'un pis ocupat de Ciutat Vella

“Consisteix a desgastar-los”

En alguns casos, Desokupa recorre a la força contra els ocupants per poder complir amb el mandat del client. Daniel Esteve, fundador i director de l’empresa, explica quin és el mètode de treball. El personal de Desokupa va a la porta del pis ocupat. Si els ocupants no els obren la porta, negocien amb ells perquè abandonin l’habitatge. Les negociacions poden allargar-se hores. En el cas que les persones que han accedit al pis en surtin i hi vulguin tornar a entrar, els treballadors li ho impediran a través de la força. “Consisteix a desgastar-los”, explica Esteve. Diu, però, que en cap cas no entren dins de l’habitatge.

Finalment, després que els treballadors d’aquesta empresa privada s’hagin personat durant hores a la finca, els joves han abandonat l’habitatge aquest divendres. Un cop el pis ha quedat buit, s’hi podia veure matalassos, bosses, paquets i diversos mobles i aparells elèctrics.

Desallotjament amb violència al Poble-sec

Desokupa ja va actuar al gener en un desallotjament amb violència en un edifici ocupat del Poble-sec, on hi havia menors estrangers. De fet, l’empresa sospita que els joves desallotjats del pis de la Ribera podrien estar relacionats amb els del Poble-sec.

Valls demana “tolerància zero”

El candidat a l’alcaldia de BCN Canvi – Cs, Manuel Valls, demana que hi hagi coordinació entre les diferents organitzacions públiques per tal de “poder fer un seguiment dels programes de prevenció dels MENA, per evitar conductes de risc, com les que s’han viscut en les darreres hores”. Valls també proposa que es faci un seguiment d’aquests joves quan compleixin la majoria d’edat. “Moltes vegades quan fan els 18 anys es troben sols”, ha declarat.

El candidat també ha volgut destacar que està en total desacord amb “la inacció per part de l’Administració en una situació de violència intolerable”. Demana tolerància zero en temes de violència i l’actuació de les forces de seguretat per tal d’evitar-los.