L’Escola Pere Vila,

al barri de Sant Pere, ofereix aquest any com a extraescolar l’aprenentatge de l’àrab. L’oferta està destinada a nens d’entre sis i 12 anys i també als estudiants de primer d’ESO. L’extraescolar ha tingut tant d’èxit que hi ha llista d’espera. I tot i que “a priori” es podria pensar que la major part dels nens interessats són fills d’immigrants de països àrabs, no ha estat així. Hi ha un nombre elevat de nens amb pares i mares de països europeus que també s’han interessat a aprendre àrab. Aquesta extraescolar es fa per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona a l’entitat Bayt al-Thaqafa, que ja fa anys que ensenya àrab i urdú. L’any passat ja es va iniciar una experiència similar a l’Escola Collaso i Gil, del Raval.

L’àrab, com a extraescolar

Noheila Bassou El Khaldi és una de les dues professores que imparteixen àrab als nens. “Comencem per coses molt senzilles, com ara l’abecedari, vocabulari dels dies de la setmana, els mesos de l’any, els números… És un vocabulari que no té res a veure amb el castellà o català i el que els resulta més difícil és l’escriptura, ja que nosaltres escrivim de dreta a esquerra i amb símbols que abans mai no han vist”.

Ja hi ha llista d’espera

Aquesta extraescolar és fa per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona a Bayt al-Thaqafa. La responsable de comunicació d’aquesta entitat, Joana Castro, explica que “ha tingut tant d’èxit que, fins i tot, hi ha nens que s’han quedat amb ganes de fer-la”. Afegeix que estan molt satisfets per l’interès general que ha suscitat aquest idioma ja que “no només són nens els quals tinguin l’àrab com a llengua materna, sinó també són nens la llengua materna dels quals és el català o el castellà”.

L’àrab que s’ensenya a aquests nens és l’estàndard, ja que una altra particularitat d’aquesta llengua és que té molts dialectes.