Menor estranger no acompanyat

Els Mossos d’Esquadra han activat un pla per prevenir que els menors estrangers no acompanyats que arriben a Barcelona siguin víctimes o autors de delictes. L’anomenat Pla d’acció preventiu de la policia catalana vol ajudar i protegir els joves que arriben a la ciutat sense la companyia de cap adult. Tot i això, la majoria de menors arribats entre el 2016 i el 2018 no han delinquit mai. Els Mossos asseguren que el 18 % dels menors no acompanyats han estat detinguts o investigats com a mínim una vegada, sobretot per furts de menys de 400 euros.

El pla de la policia catalana preveu fer-los un seguiment, amb accions preventives i assistencials als llocs on es concentren i passen les nits. També es preveu acompanyar aquells joves que pernoctin al carrer als centres que tenen assignats.

 

Menors estrangers no acompanyats

 

Evitar baralles i agressions entre ells

La finalitat és controlar i identificar els menors no acompanyats que pernocten en diferents llocs de la ciutat i traslladar a l’Administració, a efectes de protecció, aquells que es trobin en una situació de desemparament. Això fa referència especialment als menors de 14 anys i aquells joves que estan en situació de risc perquè han tingut contacte amb el consum de drogues o inhalacions de substàncies dissolvents amb efectes narcòtics. El control d’aquests menors també pretén evitar possibles baralles i agressions entre ells.

Qualsevol actuació dels Mossos d’Esquadra es fa en coordinació amb la resta d’institucions implicades, com la Fiscalia de Menors, la Guàrdia Urbana, els Serveis Socials municipals i la DGAIA. El govern preveu que el 2019 puguin arribar 6.000 menors no acompanyats més a Catalunya.