(ACN) Col·lectius antiracistes i de migrants de Barcelona han criticat que malgrat que s’hagi canviat el nom de la plaça d’Antonio López es mantinguin encara elements presents en l’escultura en honor de l’esclavista. L’Ajuntament ha eliminat el nom d’Antonio López del nomenclàtor de la ciutat i l’antiga plaça que portava el seu nom s’ha dividit en dues i han estat batejades com a plaça d’Idrissa Diallo i plaça de Correus. Els col·lectius critiquen, però, que es manté el pedestal de l’escultura, una peanya que “enalteix” un personatge clau en la història colonial de la ciutat. Lamenten que, malgrat els mesos de treball i diàleg amb el consistori, no va acceptar les seves propostes.

Volen que l’Ajuntament n’elimini els missatges

Els col·lectius proposaven intervenir la peanya de tal manera que se n’eliminessin els missatges al·lusius a l’esclavista i es generés una resignificació antiracista i anticolonial de l’espai. Asseguren que l’Ajuntament no va acceptar aquesta proposta i per això van rebutjar participar en l’acte de canvi de nom, per no ser funcionals a polítiques “de rentada de cara” del racisme. I és que per a ells resulta “impensable” la convivència en un mateix espai públic de les restes d’un monument esclavista amb l’homenatge a una víctima del sistema de control i expulsió migratori.

Entre els impulsors de l’Assemblea Plaça Idrissa Diallo hi ha Casa Àfrica, SOS Racisme, Tina Negra, Tras la Manta, Tanquem els CIE, Bloc Anticolonial Barcelona i el Sindicat de Venedors Ambulants.