canvi nom plaça Antonio López per Idrissa Diallo

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ha eliminat finalment el nom d’Antonio López dels carrers de la ciutat. La Ponència de Nomenclàtor del juny del 2021 ja va donar llum verda al canvi de nom de la plaça, que ara s’ha dividit en dues que han estat batejades com a plaça d’Idrissa Diallo i plaça de Correus.

D’aquesta manera es canvia el nom de l’esclavista nascut a Comillas el 1817 i mort a Barcelona el 1883 pel del migrant nascut a Guinea el 1991 i mort a Barcelona per una insuficiència respiratòria el 2012, dues setmanes després d’haver saltat la tanca de Melilla i haver estat reclòs al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. La mort de Diallo va desencadenar un moviment ciutadà per reclamar el tancament d’aquest equipament.

canvi nom plaça Antonio López per Correus

Retirada de l’estàtua

El març del 2018 es va retirar l’estàtua d’Antonio López de la plaça, fet que donava resposta a una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans. Les mateixes entitats van recollir 15.000 signatures per canviar el nom de la plaça pel d’Idrissa Diallo. El projecte de remodelació de la via Laietana, que va començar l’1 de març, preveu reurbanitzar l’espai amb la retirada de la peanya que sostenia l’estàtua.

Jordi Rabassa retirada placa Antonio López

El regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament, Jordi Rabassa, ha recordat que el canvi és un “compromís” de la ciutat amb la democratització de l’espai públic.